RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH nije sama – ambasadori država članica EU i komandant EUFOR-a posjetili Jablanicu

Foto: Delegacija EU u BiH

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Luigi Soreca, komandant EUFOR-a general-major László Sticz, te ambasadori Hrvatske i Slovenije u BiH posjetili su danas Jablanicu kako bi izrazili solidarnost sa zajednicama pogođenim nedavnim katastrofalnim poplavama.

U Jablanici se delegacija sastala sa načelnikom Damirom Šabanovićem, timovima za hitne intervencije iz BiH, međunarodnim timovima koji su stigli u okviru Mehanizma civilne zaštite EU (EUCPM), kao i stanovnicima pogođenim poplavama, naglašavajući opredijeljenost EU i njenih država članica da pruže podršku u kritičnom trenutku.

Delegacija je naglasila važnost EUCPM-a kao okvira za hitno djelovanje koji se aktivira kada je članicama potrebna pomoć.

Foto: Delegacija EU u BiHFoto: Delegacija EU u BiHFoto: Delegacija EU u BiHFoto: Delegacija EU u BiHFoto: Delegacija EU u BiHFoto: Delegacija EU u BiH

“Ovdje sam u Jablanici sa komandantom EUFOR-a i ambasadorima Hrvatske i Slovenije da naglasim jednu ključnu poruku – EU i njene države članice stoje uz Bosnu i Hercegovinu dok se suočava sa katastrofalnim poplavama. Niste sami. Brzi dolazak spasilačkih timova u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu pokazuje solidarnost na djelu. Zajedno ćemo osigurati da Bosna i Hercegovina dobije potrebnu podršku”, rekao je ambasador Soreca.

Bosna i Hercegovina je u večernjim satima 05. oktobra aktivirala Mehanizam civilne zaštite EU (EUCPM). Za manje od 24 sata u Bosnu i Hercegovinu su počeli pristizati spasilački timovi i osnovne potrepštine kojima koordinira Evropski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC). Timovi iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije su na terenu u pogođenim područjima, a 12 članica EUCPM-a šalje ili su ponudile svoju pomoć.

Foto: Delegacija EU u BiH

Službenik ERCC-a stigao je u Sarajevo kako bi koordinirao rad timova EUCPM-a na terenu i uspostavio vezu sa nadležnim organima BiH, uz podršku Delegacije EU u BiH.

EU i njene države članice, zajedno sa EUFOR-om i članovima EUCPM-a nastavit će pružati podršku lokalnim vlastima u BiH u ovom kritičnom trenutku.

Izvor: Delegacija EU u BiH

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*