RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Број обољелих од целијакије у сталном порасту

Од почетка године забиљеженa су четири нова случаја обољелих од целијакије на подручју Брчко дистрикта, која су се придружила овом удружењу, сазнали смо из брчанског Удружења грађана „Живот са целијакијом”.

Предсједница овог удружења и Савеза удружења обољелих од целијакије у Босни и Херцеговини Емина Ружић каже да међу обољелим од ове болести има и дјеце.

„У нашем удружењу за сада има око 50 регистрованих особа које су обољеле од целијакије, те из године у годину знатно расте број тих пацијената и ми имамо у удружењу пет породица у којима два члана из истог домаћинства имају исту дијагнозу“, истакла је Ружић.

Целијакија или болест са хиљаду лица уколико се на прави начин не лијечи, истиче Ружић, последице могу бити катастрофалне по здравље тих људи, те је потребно од шест мјесеци до годину дана да се организам очисти.

Према њеним ријечима, и даље у свијету не постоји лијек за целијакију осим безглутенске исхране.

Што се тиче активности Савеза удружења обољелих од целијакије у Босни и Херцеговини, Ружић каже да планирају одржати конференцију у Брчком крајем новембра 2024. године о најновијим истраживањима о целијакији.

„Конференција има, прије свега, за циљ представљање иновација и презентацију резултата најновијих студија када је ова болест у питању, разговор са стручним особама, сам процес лијечења целијакије и многе друге“, навела је Ружић.

Из Удружења грађана „Живот са целијакијом” су  подсјетили и овај пут да према статистичким подацима Европске асоцијације иза једне лијечене крију се 4 нелијечене особе од целијакије.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*