RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Brčko: Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja i podsticanja na ulaganje u sistem podrške mentalnom zdravlju.

Tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja 2024. godine „Vrijeme je da se stavi prioritet na mentalno zdravlje na radnom mjestu“ pruža priliku da se ponovo pokrenu napori u promovisanju globalnog građanstva i svijesti o mentalnom zdravlju kroz stvaranje zdravijih radnih mjesta, posebno jer je 60% globalne populacije zaposleno, a zaposleni provode 60% svog vremena na radnom mjestu.

Pandemija COVID-19 skrenula je pažnju na dramatičnu potrebu za rješavanjem problema mentalnog zdravlja na radnom mjestu. Danas, širom svijeta, osvješćeni lideri nastoje da ispune svoju dužnost brige, prepoznajući da rješavanje potreba za mentalnim zdravljem njihove radne snage nije samo korisno za pojedince, već i za zdrave i visokokvalitetne organizacije.

„Samo 10 do 15 posto osoba u svijetu sa ozbiljnim mentalnim poteškoćama ima zaposlenje i preporuka je da se u svim segmentima društva, privatnim i javnim ustanovama obezbijede radna mjesta shodno njihovim sposobnostima“, rekla je dr. Zlata Paprić, šefica Centra za mentalno zdravlje

Prema njenim riječima prošle godine je kod neuropsihijatra u Centru za mentalno zdravlje zabilježeno 1.658 pregleda dok je kod psihologa evidentiran 1.731 pregled. Ona kaže da rezultat uvećanog broja usluga ne znači da sve više osobe imaju psihičkih poteškoća, nego da su se zbog konstantnog rada na podizanju svijesti o značaju pregleda i borbe protiv stigme ljudi ohrabrili da otvoreno pričaju o svom mentalnom zdravlju.

Prilikom uspostavljanja dijagnoze mnogi pacijenti prolaze kroz stresan period zbog čega je na edukativnoj radionici koju je održalo brčansko udruženje “Dijabetičari” naglašena važnost konsultacije sa stručnim osobama, dodao je Đorđe Vuković, predsjednik udruženja.

Foto: Mirsad Zahirović

“Mentalno zdravlje kod osoba s dijebetesom zauzima itekako značajan faktor, jer od samog uspostavljanja dijagnoze potrebno da se osobe psihički pripreme na značajne promjene u svom životu”, dodao je Vuković.

Svjetski dan mentalnog zdravlja 2024. godine će istaknuti različite aspekte mentalnog zdravlja na poslu, od uslova rada i upravljanja stresom do značaja socijalne inkluzije i osnaživanja. Cilj obilježavanja je da se svijet zalaže za mentalno zdravlje na radnom mjestu i da se izgrade najbolje prakse koje stvaraju kulture u kojima radnici imaju potencijal da produktivno doprinesu i napreduju.

Inicijativu za obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja pokrenula je Svjetska Federacija za mentalno zdravlje 10. oktobra 1992. godine, od kada se ovaj datum obilježava svake godine na globalnom nivou.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*