RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Predstavljen magistarski rad prenamjene objekta Prve pošte u Brčkom

U okviru programa predstavljanja uspješnih Brčanki i Brčaka u Domu Islahijeta u Brčkom, sinoć je javno prezentovan magistarski rad Aiše Ahmetović na temu “Prenamjena i redizajn enterijera objekta Prva pošta u Brčkom u Centar za savremenu kulturu i mlade”.

Ovaj rad ocijenjen je najvišom ocjenom i nominovan za nagradu Juraj Neidhardt – kao najuspješniji studentski završni rad na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

„Iako sam rođena u Sarajevu, sva moja porodica je rođena u Brčkom i zato sam odlučila da moj magistarski rad treba da se odnosi na neki objekat u ovom gradu i mislim da Prva pošta u Brčkom koja je u trenutno u veoma lošem i zapuštenom izdanju zaslužuje da se renovira i da se ustupi na korištenje društvenoj zajednici“ istakla je Aiša Ahmetović.

Foto: Arhiva Radio Brčko

Projekat sanacije ovog objekta je urađen još 2014. godine, ali od tada do danas se ništa nije radilo to tom pitanju, rečeno je između ostalog na sinoć održanoj prezentaciji.

„Ja u svom magistarskom radu zagovaram prije svega rekonstrukciju objekta koji je sada u jako lošem stanju, u jednom njegovom dijelu su čak i stambene jedinice dok bi prema mjerama zaštiteovaj objekat trebao imati društvenu funkciju za organizovanje različitih kulturnih manifestacija u Brčkom“, dodala je Aiša Ahmetović.

„Nas u „Preporodu“ izuzetno je obradovalo saznanje da su dvoje mladih studenata na Univerzitetima u Sarajevu i Beču za teme završnih radova odabrali objekte u Brčkom koji su dio zadužbine Kučukalića ovom gradu“, istakao je Ćazim Suljević, počasni predsjednik Bošnjačke zajednice kulture u Brčkom.

Objekat prve pošte u Brčkom je 1906. godine sagradio najstariji sin Ali-age Kučukalića i ona je odlukom Komisije za nacionalne spomenike BiH proglašena za nacionalni spomenik kulture jednako kao i Kučukalića Vila u Kolobari.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*