RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

NASA dodijelila treću nagradu učenicima iz Bosne i Hercegovine za aplikaciju o svemiru

Učenici prijedorske Elektrotehničke škole Iva Dragojević, Dejan Stanojević i Vladan Vukota osvojili su treće mjesto na takmičenju u pravljenu aplikacija o svemiru koje širom svijeta organizuje američka svemirska agencija NASA, od kojih je jedno održano početkom mjeseca u Parizu.

Sve troje su učenici četvrtog razreda, smjer tehničar informacionih tehnologija, a njihov tim osvojio je i posebnu nagradu kao omiljena ekipa među 15-ak timova iz Francuske i afričkih zemalja, koji su učestvovali u 48-časovnom hakatonu.

Dejan Stanojević rekao je da su svi bili zadivljeni što su tako mlada ekipa i što dolaze sa ovih prostora, jer su ostali učesnici zaposleni ljudi ili studenti viših ciklusa studija, a jedino oni srednjoškolci.

Napravili su “tri de” interaktivnu veb-aplikaciju “Orbitoskop” u kojoj je prikazan solarni sistem sa opcijom da se ubrzaju kretanja, da se prikaže realan raspored dimenzija, maketa koja nije realna, ali daje bolji uvid u taj raspored tijela. Tu je i kamera 360 stepeni koja daje mogućnost da se priđe planeti, padajući meni sa osnovnim informacijama i kratkim opisom planete.

Vladan Vukota smatra da je prednost “Orbitoskopa” što je prilagodljiv nastavnim planovima i programima srednje i viših razreda osnovne škole, da NASA prikazuje svemir u realnim dimenzijama i da su to onda ogromna prostranstva, a ovdje je sve umanjeno pa se može lakše sagledati.

Takmičenje u pravljenu aplikacija o svemiru “NASA spejs ap 2024. čelendž” održano je u Parizu od 4. do 7. oktobra.

Izvor: Srna/BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*