RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Covid iz prvog vala uveliko povećava rizik od srčanog udara

Ljudi koji su imali teži oblik virusa korona tokom početnog talasa pandemije mogu da se suoče sa dvostruko većim rizikom od srčanog i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Biologija arterioskleroze, tromboze i vaskularnog sistema”, a koje je podržao američki Nacionalni institut za zdravlje, otkrila je da bi povećani rizik mogao da traje do tri godine.

Studija je pokazala da oni koji su bili zaraženi virusom korona imaju dvostruko veće šanse da dožive srčani udar ili moždani udar sa smrtnim ishodom nego oni koji nikada nisu bili zaraženi.

Štaviše, za one koji su hospitalizovani zbog virusa, rizik se povećava na četiri puta, prenio je ABC News.

Ljekar Human Aley, lider istraživanja, izjavio je da su kardiovaskularne prijetnje koje predstavlja teški oblik kovida 19 uporedive sa onima koje su povezane sa dijabetesom tipa dva.

“Trendovi kardiovaskularnog mortaliteta od 2010. do 2019. godine bili su u stalnom opadanju. Onda je odjednom, između 2020. i 2022. godine, deset godina napretka potpuno izbrisano zbog kovida 19”, rekao je on.

Izvor:N1

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*