RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Samit Berlinskog procesa

Foto: BHRT/Edis Deljković

Samit Berlinskog procesa, na njegovu desetu godišnjicu,održava se u Berlinu, a prisustvuju mu predstavnici država Zapadnog Balkana i EU, kao i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Domaćin ovogodišnjeg samita Berlinskog procesa biće kancelar Olaf Šolc, saopštila je njemačka vlada.

Berlinski proces je pokrenut 2014. godine, na inicijativu tadašnje njemačke kancelarke Angele Merkel, kao format za regionalnu saradnju i podršku približavanju regiona EU.

Kancelar Šolc će sa učesnicima razgovarati na dva radna sastanka, kao i na radnom ručku, a teme će biti “Regionalna saradnja i jedinstveno regionalno tržište”, “Zelena agenda za Zapadni Balkan, povezivanje i energija”, kao i budući planovi Berlinskog procesa.

Šest partnera sa Zapadnog Balkana će, uz to, potpisati i zajedničku deklaraciju o novom Akcionom planu za jedinstveno regionalno tržište, kao i sporazum o mobilnosti “Access to Study”.

Na kraju samita planirana je zajednička konferencija za novinare kancelara Šolca i predsjednice Evropske komisije.

U okviru Berlinskog procesa svake godine se održava niz pratećih sastanaka predstavnika politike, privrede i civilnog društva.

Na ministarskom sastanku početkom oktobra, jednom od pripremnih u sklopu Berlinskog procesa, šefica njemačke diplomatije Analena Berbok istakla je važnost zadržavanja prisnih odnosa zemalja regiona s Evropskom unijom posebno zbog aktuelnih geopolitičkih turbulencija.

Sa još jednog propratnog događaja, Foruma civilnog društva i analitičkih centara, organizacije civilnog društva sa Zapadnog Balkana pozvale su učesnike predstojećeg samita Berlinskog procesa da usvoje zaključke kojima se obavezuju da neće vršiti direktan i indirektan pritisak na organizacije civilnog društva, aktiviste i medije u regionu.

Ovogodišnji samit ponovo će se, povodom jubilarne desete godišnjice od osnivanja, održati u sjedištu njemačkog kancelara u Berlinu.

Cilj Berlinskog procesa je da ubrza saradnju sa partnerima sa Zapadnog Balkana i integraciju tog regiona u EU. Inicijativa se uglavnom fokusira na rješavanje bilateralnih i internih problema u regionu i unapređenje privredne saradnje koja bi bila temelj održivog razvoja regiona.

Kroz Berlinski proces postepeno se ukida roming tarifa za internet i telefonske pozive između zemalja Zapadnog Balkana, a formirana je i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

Poslije prvog samita u Berlinu, domaćini samita su bili 2015. godine Beč, 2016. Pariz, 2017. Trst, 2018. London, 2019. Poznanj, 2020. Sofija, 2021. i 2022. Berlin i 2023. Tirana, što je bio prvi put da domaćin bude neko sa Zapadnog Balkana.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*