RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Udruženje pčelara Brčko distrikta upriličilo osmu procjenu kvaliteta meda

Udruženje pčelara Brčko distrikta BiH juče je organizovalo ocjenu kvaliteta uzoraka meda. Ovo je tradicionalna, osma po redu procjena na koju je odaziv pčelara bio jako dobar.

„Veoma smo zadovoljni činjenicom da su ove godine na organoleptičku procjenu kvaliteta meda pristigli uzorci iz BiH i svih zemalja regiona, potom Grčke, Rumunije, Austrije, Njemačke, pa čak i iz SAD-a, odnosno ukupno 302 uzorka koja smo zaprimali još od jula mjeseca“, rekao je Zdravko Reljić predsjednik Udruženja pčelara Brčko distrikta, dodavši da je kvalitet ocjenjivanog meda na veoma visokom nivou.

Ovogodišnji žiri čini šesnaest pčelara, i to eksperata iz ove oblasti koji su u Brčko stigli iz svih krajeva BiH te susjedne Srbije. Jedan od njih je Dejan Tešović iz Vojvodine predsjednik Udruženja “Banatska pčela”, koji o kvalitetu uzoraka ima samo riječi hvale.

„Danas se u Brčkom takođe potvrdilo da su medovi sa ovih naših prostora, sigurno najkvalitetniji u Evropi i šire. Ono na čemu trebamo svi zajedno više raditi to je da uz dalje podizanje kvaliteta učinimo sve kako bi se zaštitili od uvoza meda“, rekao je član žirija i predsjednik Udruženja “Banatska pčela“ – Vojvodina Dejan Tešanović.

Članica žirija je i Tihana Mijić Aćimović pčelarka iz Zvornika, koja ne krije zadovoljstvo što je dio ove manifestacije, te naglašava da kao mlada osoba nastavlja porodičnu tradiciju koja se prije svega bazira primarno na proizvodnji matica i matične mliječi. „Ovdje sam drugi put i jako mi je drago što imam priliku da pored članstva kad je riječ o procjeni kvaliteta meda u Tuzlanskom kantonu, budem i ovdje u Distriktu“, kaže Tihana Mijić Aćimović uz opasku da su ovogodišnji medovi izuzetno visokog kvaliteta te da posao žirija neće biti nimalo lagan.

Od samog početka brčanskih sajmova, pa i procjene kvaliteta meda u žiriju je i Izet Hadžić iskusni pčelar iz Janje kod Bijeljine.

„Kod organoleptičke procjene kvaliteta meda treba imati posebno u vidu njegov okus. Potom treba voditi računa o boji, slatkoći meda, svakako njegovom izgledu, kao i čistoći samog meda, odnosno njegovog uzorka. Sve to sjedinimo u opšti utisak i damo ocjenu ukupnog organoleptičkog kvaliteta svakog od uzoraka“, naglasio je Hadžić.

Kada je riječ o najkvalitetnijim medovima prema procjeni žirija izdvajamo da je pehar za najbolji kestenov med pripao Arminu Nuhanoviću iz Bihaća.

„Među uzorcima izvan BiH priznanje za najbolji med od metlice je dobila Rahela Grgić – Hrvatska, dok je brčak Ljubo Radić, najuspješniji u kategoriji cvjetnih medova“, naglasio je počasni predsjednik Udruženja pčelara Brčko Distrikta Veljko Živanović, podsjećajući da je dodjela priznanja planirana narednog mjeseca uz stručno predavanje na temu: „Proizvodnja i kvalitet voska“ o čemu će govoriti profesorica iz Banjaluke Biljana Stamenković, kao i Sulejman Alagić, profesor iz Velike Kladuše.

Epicentar dešavanja je brčanski Dom kulture 16. novembra s početkom u 10 sati.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*