RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U nedjelju Lokalni izbori u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu

Foto: BHRT

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine podsjeća da je 10. oktobra ove godine donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2024. godine u izbornim jedinicama Fojnica, Kiseljak, Konjic i Kreševo. Odgođeni izbori će biti održani u nedjelju, 20.10.2024. godine.

Izborna kampanja je provedena i završena kad i u općinama/gradovima u kojima su Lokalni izbori održani 6. oktobra.

“U vezi s navedenim, bitno je napomenuti da pravila za odgođene izbore koja su na snazi, i koja se odnose za područja općina Fojnica, Kiseljak, Konjic i Kreševo, jesu sljedeća:

U periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta pa do zatvaranja biračkih mjesta, zabranjeno je objavljivati rezultate istraživanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima. Ta zabrana traje od petka, 18.10.2024. godine od 07:00 sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta.

Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja, odnosno traje od subote, 19.10.2024. godine od 07:00 sati ujutro do 19:00 sati 20.10.2024. godine”, navode iz CIK-a BiH.

Također, podsjećaju da je, u skladu s članom 7.2 stav (4) Izbornog zakona BiH, politički subjekt dužan u roku od 15 dana od dana izbora osigurati uklanjanje svih oglasa, plakata, postera i drugog sličnog materijala s prostora određenog za kampanju, a koji su korišteni u svrhu izborne kampanje tog političkog subjekta. U ovom slučaju taj rok za područja općina Fojnica, Kiseljak, Konjic i Kreševo je 15 dana od dana održavanja odgođenih izbora, navode iz CIK-a BiH.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*