RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

ЦИК БиХ донио нову наредбу о контроли резултата бројања гласова

Фото: Архива

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине донијела је нову наредбу о контроли резултата ручног и електронског бројања гласова путем електронског скенера са 11 бирачких мјеста у Новом Граду и 22 бирачка мјеста у Приједору на којима се спроводио пилот-пројекат два “Оптички скенери и аутоматско пребројавање гласачких листића”. Наредба је донесена због разлике између ручног и бројања гласова утврђених оптичким скенерима на појединим бирачким мјестима на којима су кориштени оптички скенери.

“На основу утврђене разлике ручног бројања и бројања утврђених оптичким скенерима, у резултатима електронског и ручног бројања, Централна изборна комисија БиХ је оцијенила да постоје чињенице које оправдавају контролу утврђивања стварног стања резултата гласања између ручног и електронског гласања, а у интересу заштите интегритета изборног процеса”, навели су из ЦИК-а БиХ.

На сједници је наведено да ће се контрола радити наредних дана у Главном центру за бројање ЦИК-а, те да се тренутно контролишу резултати са бирачких мјеста у Мостару.

ЦИК је данас усвојио План спровођења одгођених избора у четири општине у БиХ, те Инструкцију о додатној заштити гласачких листића у Фојници, с обзиром на то да су поједине вреће са бирачким материјалом у овој изборној јединици отворене у недјељу, 6. октобра, прије одлуке ЦИК-а да одгоди изборе у овој општини.

Додатна заштита подразумијева још један печат на гласачким листићима са текстом “одгођени избори”, уз печат бирачког мјеста.

Осим тога, донесено је и рјешење о именовању координатора у име ЦИК-а, који ће на одгођеним изборима у четири изборне јединице помагати изборним комисијама.

Предсједница ЦИК-а Ирена Хаџиабдић у току расправе о овој тачки дневног реда рекла је да је ово рјешење донесено како би се олакшао посао изборним комисијама у ове четири општине, наводећи да ће ЦИК у сваку од њих послати по два службеника из Секретаријата за изборе.

На сједници ЦИК-а одбијено је и неколико захтјева основних изборних јединица за поновно бројање.

Хаџиабдић је истакла да је до сада у Главни центар за бројање стило 33.346 коверти из иностранства, од чега је 25.147 прихваћено за верификацију, што значи да може ићи у фазу бројања, 8.108 коверти треба још да се провјери, док врећа са око 350 коверти још није прошла фазу предверификације.

Што се тиче изборног материјала из дипломатско-конзуларних представништава, прихваћено је право гласа 864 бирача, док је прихваћено право гласа више од 17.000 гласача путем мобилног тима, од којих ће 14.830 пакета ићи у фазу бројања.

“Од 952 непотврђена листића, 153 је одбијено. У одсуству је прихваћено право гласа 2.071 бирача, а само један је одбијен из формалног разлога”, навела је Хаџиабдић.

Тренутно је у Главном центру за бројање у току бројање непотврђених листића и резултата избора гласача који гласају у одсуству, као и резултата гласања у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ, након чега ће се бројати гласови пристигли путем поште.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*