RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Uređene zelene površine oko Spomenika civilnim žrtvama rata

Foto: Vlada Brčko distrikta

Završeno je hortikulturno uređenje površina oko Spomenika civilnim žrtvama rata koji se nalazi iza gradske Vijećnice Brčko distrikta, a za čije je uređenje novčana sredstva izdvojila Vlada Distrikta preko Odjela za javne poslove.

Ekspert za vođenje projekata hortikulture u Pododjelu za ceste i parkove resornog Odjela Ešef Pamukčić kazao je da je planirana površina projektirana unutar postojećih travnatih površina, te da je za ovu vrstu objekta korišten adekvatan ukrasni biljni repromaterijal.

„Uvažavajući postojeće popločane staze za prolaz posjetitelja unutar spomenika, odnosno glavne vizure ovog i susjednih objekata, obratili smo pažnju i na ukrasne biljke koje će se uklopiti u kompletan izgled. Pored estetsko-dekoracijske funkcije, glavna funkcija koju planirano zelenilo ispunjava memorijalnog je tipa kojeg karakterizira sinteza postojeće arhitekture, skulpture i parkovske umjetnosti, monumentalni karakter kompozicije, zatim stvaranje određenog raspoloženja, geometrijski stil određenih kompozicija, specifični karakter vegetacije i šema kretanja već pomenuta koja je uvjetovana postojećim arhitektonskim rješenjem“, naveo je Pamukčić.

Foto: Vlada Brčko distrikta

Prema njegovim riječima planirane zelene površine predstavljaju kombinaciju takozvanih zelenih površina javnog korištenja i zelenih površina ograničenog korištenja. Površine tretirane ovim projektom jesu javne, i dostupne svima, ali dijelom imaju ograničen karakter u smislu okupljanja određenog broja građana. Zelenilo samog spomenika formirano je kombinacijom elemenata nekoliko vegetacijskih etaža, travnjak, ružičnjak, perenik, grmovi, drveće i specijalizirani kultivari.

„Postojeći travnjak je zasijan u prethodnoj građevinskoj fazi radova na samom spomeniku, te se pokazao dovoljno kvalitetan, posebno u centralnim dijelovima zasijanih ploha. Predložili smo njegovo uklapanje u nove površine sadnje uz rubove, gdje je travnjak uz rubove nešto slabije kvalitete. U skladu sa crtama i formama oblika izgrađenih betonskih uzdignutih površina, težili smo kombiniranju postojeći zelenih ploha travnjaka i ovih novih sadnjom uređenih manjih površina“, kazao je Pamukčić.

Pored svega navedenog Spomenik civilnim žrtvama rata od sada krase i novi ružičnjaci, ukrasne trave te drvenaste ukrasne sadnice, a sve s ciljem da se cjelokupni dojam uklapa u memorijalni karakter.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*