RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

UNFPA i DEI u partnerstvu osnažuju zajednice na putu BiH ka evropskim integracijama

Populacijski fond Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNFPA) i Direkcija za evropske integracije (DEI) najavili su novo partnerstvo posvećeno povećanju napretka Bosne i Hercegovine na putu prema Evropskoj uniji (EU).

Partnerstvo između UNFPA i DEI ima za cilj povećati razumijevanje i informiranost javnosti o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, posebno u kontekstu rodne ravnopravnosti, zdravlja, prava mladih, umjetnosti, kulture i društvene kohezije.

Zajedničkim radom UNFPA i DEI će pružiti dodatnu podršku izradi inkluzivnih politika koje će odražavati složeno socioekonomsko okruženje u zemlji, dok će istovremeno povećati transparentnost i poticati veću svijest javnosti o procesu integracija u EU.

Saradnja je formalizirana Memorandumom o razumijevanju, koji je danas potpisan u Sarajevu.

– Kombinirajući svoje snage, UNFPA i DEI predani su osnaživanju zajednica, izgradnji institucionalnih kapaciteta i poticanju održivog rasta. Naši zajednički napori će direktno doprinijeti postizanju nekoliko ciljeva održivog razvoja (COR), uključujući cilj tri (dobro zdravlje i blagostanje), cilj pet (rodna ravnopravnost) i cilj deset (smanjenje nejednakosti), dok će u konačnici pomoći Bosni i Hercegovini da ostvari svoje dugoročne težnje – izjavila je predstavnica UNFPA Justine Coulson.

Elvira Habota, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH, rekla je da će potpisivanje tog memoranduma o razumijevanju označiti početak dugoročne uspješne saradnje.

– Cilj nam je kroz zajedničke aktivnosti promovirati evropske vrijednosti i utjecaj procesa evropskih integracija na svakodnevni život građana, kao i jačati kapacitete i povećati znanje raznih ciljnih kategorija, s fokusom na mlade, kroz umrežavanje, radionice, obuku, predavanja i druga događanja – dodala je Habota.

Partnerstvo će započeti nizom zajedničkih događaja osmišljenih na način da uključe zajednice, podignu svijest o ključnim pitanjima i proslave napredak Bosne i Hercegovine. Te aktivnosti će obuhvatiti ​​radionice, kulturne događaje i javne tribine usmjerene na promoviranje rodne ravnopravnosti, poticanje uključivanja mladih i povećanje svijesti o procesu evropskih integracija, saopćeno je iz UNFPA.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*