RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Humanitarnom akcijom za Jablanicu učenici Sedme osnovne škole obilježili Svjetski dan hrane

Foto: Mirsad Zahirović

Prodajom prehrambenih proizvoda učenici Sedme osnovne škole u Gornjem Rahiću danas su obilježili Svjetski dan hrane čiji slogan glasi „Pravo na hranu za bolji život i bolju budućnost“, a prikupljena sredstva bit će usmjerena za potrebe građana u Jablanici, Konjicu i drugim mjestima koja su nedavno pogođena poplavama. Prikupljeno je ukupno 1.528,15 KM.

„Vrlo je bitno da učenici imaju pozitivan osvrt na ove aktivnosti jer nam je cilj da jačamo njihove socio-emocionalne vještine, a ujedno da nauče više o značaju hrane i solidarnosti u zajednici. Ovim putem pozivamo sve građane Brčko distrikta i okoline da organizuju slične akcije i pomognu u prikupljanju sredstava, ne samo za nastradale u Jablanici, nego i za sve ostale kojima je hrana potrebna“, rekla je Selmina Bošnjaković, direktorica Sedme osnovne škole.

Učenice ove škole Azra Pezerović i Azra Čandić kazale su ovom prilikom da se na ovaj način suosjećaju s djecom iz Jablanice, Konjica i drugih mjesta te su se zahvalile roditeljima i rukovodstvu škole na podršci ove humanitarne akcije. One kažu da je ovo također prilika da se radi na podizanju svijesti o važnosti zdrave ishrane i njenom uticaju na zdravlje te da se razgovara o globalnim problemima kao što je glad u svijetu, te kako pomoći onima kojima je najpotrebnije.

Foto: Selmina Bošnjaković, direktorica Sedme osnovne škole

„Drago mi je što smo svi danas bili humani i što smo odlučili da na ovaj način pomognemo ljudima koji su pogođeni poplavama“, dodao je Nihad Čandić, učenik Sedme osnovne škole.

Đorđe Vuković, predsjednik udruženja „Dijabetičari“ Brčko kaže da je obilježavanje Svjetskog dana hrane prilika da se ukaže na važnost zdrave ishrane koja itekako utiče na zdravlje.

„Ono što je zaštrašujuće jeste da je sve više gojazne djece, a upravo zbog konzumiranja brze hrane koja sadrži loše masnoće i ogromne količine ugljenih hidrata“, dodao je Vuković.

Humanitarna akcija se nastavlja i sutra u centru Gornjeg Rahića te su ovom prilikom učenici pozvali građene Distrikta da ih podrže u njihovoj dobroj namjeri i tako se solidarišu s građanima Jablanice, Konjica i drugih mjesta u BiH koja su pogođena poplavama.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*