RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Samit lidera EU: Na dnevnom redu migracije, Ukrajina, Bliski istok…

Dvodnevni samit lidera Evropske unije (EU) na kojem će, između ostalog, biti riječi o migracijama i sveobuhvatnom pristupu tom problemu, počinje danas u Briselu.

Lideri EU će detaljno razmatrati sveobuhvatni pristup problemu migracija, o čemu su se dogovorili na posebnom sastanku Evropskog savjeta 9. februara prošle godine, objavljeno je na sajtu EU.

U tom kontekstu, oni će se fokusirati na spoljnu politiku, jačanje kontrole spoljnih granica EU, povećanje i ubrzanje povratka migranata, te borbu protiv instrumentalizacije migranata, trgovine ljudima i krijumčarenja.

Na samitu će biti riječi i o Ukrajini, Bliskom istoku, konkurentnosti, te spoljnim poslovima.

Lideri EU će razgovarati o ratu u Ukrajini u svim njegovim dimenzijama, uključujući razvoj situacije na liniji fronta, kao i nastavku sveobuhvatne podrške Ukrajini i njenom narodu.

“EU je posvećena pravednom i trajnom miru u Ukrajini na osnovu principa Povelje UN i međunarodnog prava”, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o vojnoj podršci, lideri EU će razmotriti napredak u isporuci sistema protivvazdušne odbrane, municije i projektila Kijevu, kao i mjere pomoći u okviru Evropskog mirovnog fonda i bilateralnu pomoć zemalja EU.

Biće razgovarano i o napretku u korištenju vanrednih prihoda od zamrznutih sredstava Rusije u korist Ukrajine.

Kako bi pomogli Ukrajini da se pripremi za zimu, lideri EU će razgovarati o tome kako ojačati ukrajinski energetski sektor i njegovu kritičnu infrastrukturu.

Osim toga, lideri EU će razgovarati o najnovijoj situaciji na Bliskom istoku, a posebno o eskalaciji nasilja u regionu.

“EU osuđuje napad Irana na Izrael i apeluje na sve strane da pokažu uzdržanost i poštuju međunarodno pravo. EU je u potpunosti posvećena smanjenju tenzija i deeskalaciji kako bi se izbjegao opasan regionalni sukob”, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o palestinskom pitanju, EU je, kako je navedeno, posvećena trajnom i održivom miru na osnovu rješenja o dvije države između Izraela i nezavisne, demokratske, susjedne, suverene i održive Palestine.

Lideri EU razgovaraće i o konkretnim spoljnopolitičkim pitanjima, uključujući dešavanja u Gruziji, Moldaviji, Venecueli i Sudanu.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*