RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Moguće štete od najmanje 350.000 eura po brčanski Studen Holding

Posljedice velike tragedije koja se usljed poplava i klizišta desila na području Jablanice i Konjica sve su uočljivije i po ukupnu privredu Bosne i Hercegovine. Jedna od kompanija koja već trpi ozbiljne posljedice u ovom smislu je i Studen Holding, odnosno brčanska šećerana.

„Sve je nadoknadivo osim izgubljenih ljudskih života i u tom smislu prije svega želim još jednom izraziti najdublje žaljenje i saučešće porodicama smrtno stradalih u tragediji koja je zadesila prije svega područje Jablanice i Konjica. Situacija sa prekidom željezničkog saobraćaja prema jugu BiH prouzrokovala je značajne poteškoće pa i gotovo izvjesne gubitke, posebno u transportu sirovine za proizvodnju šećera. Mi smo  radili procjene štete u koliko željeznički saobraćaj ne bi bio uspostavljen u roku od tri mjeseca. U tom smislu za poslovnu grupu „Studen Holding“, šteta bi iznosila oko 350.000 eura“, rekla je Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija Studen-Holdinga.

Foto: Arhiva

Shodno situaciji u pomenutoj poslovnoj grupi razmišlja se i o mogućnosti alternativnog prijevoza, odnosno dostave sirovina i transporta šećera.

„Svakako se moraju tražiti alternativni pravci, odnosno alternativni načini snabdijevanja. Da li je to u našem slučaju drumski i željeznički saobraćaj,  trenutno kroz egzaktne brojeve teško je govoriti. Tim prije jer kolege analiziraju sve moguće rute preusmjeravanja toka naših roba“, istakla je Pucar, dodajući da ono što u kontekstu kompletne situacije valja imati u vidu je to da se unutar korporacije šećer proizvodi iz sirovog trščanog šećera koji dolazi u najkraćem mogućem roku sa svjetskog tržišta, jer zaliha u BiH nema, što situaciju čini još kompleksnijom.

Objektivno, situacija nije lagana, odnosno može se nazvati zabrinjavajućom.

„No, ono što i ovom prilikom želim naglasiti jeste da Bosna i Hercegovina neće biti ugrožena u smislu da šećera na našem tržištu nema, odnosno osigurat ćemo sve preduslove da šećerana u Distriktu, kontinuirano radi“, zaključila je direktorica korporativnih komunikacija Studen Holdinga Nataša Pucar.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.