RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Fon der Lajenova sutra počinje posjetu Balkanu, u četvrtak u BiH

Foto: BHRT

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen sutra započinje četvorodnevnu posjetu Balkanu, tokom koje će posjetiti i BiH.

Fon der Lajenova će u četvrtak, 24. oktobra, otići za Jablanicu, kako bi posjetila područja pogođena nedavnim poplavama u BiH.

Dan poslije boraviće u Sarajevu gdje će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, kao i predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto.

Fon der Lajenova će se tokom posjete Balkanu sastati i sa liderima Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije, samoproglašenog Kosova i Crne Gore, što će biti prilika za razgovor o napretku regiona na evropskom putu, kao i Planu rasta EU-a vrijednom šest milijardi evra.

Lajenova će prvo posjetiti Tiranu, gdje će se sastati s premijerom Albanije Edijem Ramom, a planirano je i njeno obraćanje na ceremoniji početka akademske godine na kampusu Evropskog koledža u Tirani.

U četvrtak, 24. oktobra ona će se u Tirani sastati i sa predsjednikom Albanije Bajramom Begajem, nakon čega će otputovati u Skoplje, gdje će razgovarati sa premijerom Sjverne Makedonije Hristijanom Mickoskim i predsjednikom Gordanom Šiljanovskom-Davkovom, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Kasnije će otputovati za Beograd na planirane sastanke sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Milošem Vučevićem.

Fon der Lajenova će u subotu, 26. oktobra boraviti u Prištini, gdje će se sastati sa predsjednkom samoproglašenog Kosova Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem.

Svoje putovanje u region zaključiće u Podgorici, gdje će se sastati sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom Milojkom Spajićem.

Fon der Lajenova će tokom svih svojih posjeta održavati konferencije za novinare.

Ovogodišnja posjeta slijedi prošlogodišnju kao i više drugih događaja u kojima je predsjednik Evropske komisije isticala značaj regiona za EU, uključujući i nedavno na samitu Berlinskog procesa i Bledskom strateškom forumu.

Izvor: Srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*