RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Пољопривредници Србије сутра у влади о испуњењу захтјева, прије свега исплати субвенција

Фото: БХРТ

Удружења пољопривредника у Србији позвана су сутра у владу, како би разговарали о испуњењу захтјева о исплати субвенција, гориву без акцизе, уређењу робне берзе, повољним кредитима и дуговањима за порезе и доприносе Фонду за пензијско-инвалидско осигурање (ПИО).

Позив је упутило Министарство пољопривреде, након што је прије три недјеље започело преговоре са Удружењем пољопривредника Суботице, чији су чланови протестовали 30. септембра блокадом ипислон крака ауто-пута у близини тог града.

Разговор пољопривредника Суботице са представницима Министарства пољопривреде који су тада тражили хитну исплату другог дијела субвенције за сертификовано сјеме од 17.000 динара по хектару, тада је завршен понудом државе да исплати 7.000 динара по хектару, што нису прихватили, а послије завршетка састанка понуђено им је 10.000 динара.

Дио те понуде Министарства је био и да, ако пристану на 10.000 динара, умјесто 17.000 за сертификовно сјеме, да би сљедеће године било укупно исплаћено субвенција по хектару 28.000 динара, умјесто 35.000 динара.

Од те укупне суме 18.000 динара би било по хектару обрађене земље, а 10.000 по хектару за сертификовано сјеме, а новац би се исплатио 1. марта како не би чекали крај године.

Пољопривредници Суботице тада су тражили да дио тог пакета буде и гориво без пуног износа акцизе на свим пумпама, али није постигнут никакав договор.

Предсједник Удружења пољопривредника Суботице Мирослав Матковић рекао је за Бету да је ове године била катастрофална суша и да пољопривредници немају новац за сјетву, као и да би пристали и на мањи износ субвенције како би га добили што прије, а не да чекају децембар као ове године, када прођу обје сетве, прољећна и јесења.

Додао је да то удружење и даље тражи повољне кредите, уређење берзе и увођење робних записа, као и рјешавање проблема дугова код Фонда ПИО.

Неколико удружења, окупљених око Удружења “Стиг” није учествовало у тим разговорима јер тражи да се споразум, потписан прошле године, послије протеста у мају и октобру буде дословно спроведен и исплати се по хектару 35.000 динара субвенција. У супротном, пријете протестом.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*