RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanski projekat Socio-ekonomske inkluzije rezultirao potpisivanjem novog Memoranduma o saradnji

Brčansko Udruženje građana „Vjera i nada“, obilježavajući prvu godišnjicu svog djelovanja, potpisalo je Memorandum o saradnji sa JP „Putevi Brčko“, te Zavodom za zapošljavanje Distrikta, a s ciljem uklanjanja arhitektonskih barijera, kao i bolje pristupačnosti javnim institucijama. Sve je u okviru projekta Socio-ekonomske inkluzije koje donatorski podržava Vlada Republike Češke, a implementira CARE International BiH.

„Uvodni dio prije samog potpisivanja memoranduma sa JP “Putevi Brčko” i Zavodom za zapošljavanje Brčko, iskoristili smo za predstavljanje učinjenog s naše strane tokom prve godine djelovanja“, istakla je predsjednica Udruženja građana „Vjera i nada“ Nataša Damjanović, dodavši da je uz profilisanje samog udruženja među bitnim rezultatima i posao oko pripreme aktivnosti za uklanjanje arhitektonskih barijera, izgradnje ulaznih rampi u neke od javnih institucija Distrikta, te unutar istih izgradnju toaleta za osobe u invalidskim kolicima.

Nataša Damjanović

Potpisivanju Memoranduma i prezentaciji učinka „Vjere i nade“ prisustvovao je i gradonačelnik Brčkog dr. Zijad Nišić.

Zijad Nišić

„Jako sam zadovoljan, odnosno imam pozitivne impresije spram onoga što je udruženje uradilo, prije svega entuzijazmom njegovih članova, no svakako da rezultati ne bi bili na tom nivou da nisu ostvarivani i unutar projekta Socio-ekonomske inkluzije uz podršku Vlade Republike Češke i sjajnu implementaciju CARE International, na čemu im upućujem čestitke i iskazujem veliku zahvalnost“, rekao je Nišić.Javno preduzeće “Putevi Brčko” se potpisom Memoranduma obavezalo da prilagodi sve ivičnjake kako bi krećući se trotoarom, jednom stranom puta, osobe u kolicima mogle stići od centra grada do brčanske Bolnice.

„Zajedno sa Natašom kao predsjednicom Udruženja obišli smo teren i ustanovili da postoji ukupno 26 lokacija, odnosno 52 ivičnjaka-trotoara koje će biti neophodno spustiti, a radovi bi trebali biti okončati tokom naredne godine“, naglasio je direktor JP „Putevi Brčko“ Vlado Jevtić.

Izgradnja ulazne rampe i sanitarnog čvora za osobe sa invaliditetom, odnosno u kolicima, u Zavodu za zapošljavanje, a u skladu sa Memorandumom, obaveza je menadžmenta Zavoda.

„Vjerujem da ćemo pristup i ulaz u Zavod, kroz izgradnju adekvatne rampe uspjeti okončati u narednih nekoliko mjeseci, što će prije svega zavisiti od procedura javnih nabavki“, akcentirala je direktorica Zavoda Tamara Duvnjak – Mitrović, iskazavši posebnu zahvalnost Vladi Republike Češke i CARE International jer su preuzeli obavezu izgradnje toaleta za osobe u kolicima unutar zgrade Zavoda.

Direktorica Regionalnog CARE International za Balkan Sumka Bučan nije krila zadovoljstvo što se na ovaj način prije svega generalno pruža podrška osobama sa invaliditetom.

„Za vrlo kratko vrijeme unutar projekta u Brčkom je adaptirana zgrada i otvoren SEI Centar sa četiri uposlena. Potom smo potpisali Ugovor sa privrednicima i odabrali, te zatvorili finansiranje plata šest pripravnika u narednih dvanaest mjeseci, te danas kroz ovaj Memorandum, pružili apsolutnu podršku jednoj od ciljnih grupa kompletnog projekta osobama sa invaliditetom“, istakla je Bučan, dodavši da je izuzetno važno još jednom ukazati javnosti na osobe iz takozvanih „ranjivih kategorija“ i položaj u kojem se nalaze, a ujedno na neki način animiraju i odgovorne institucije da se intenzivne pozabave ovom problematikom.

Inače, projekat Socio-ekonomske inkluzije, na zadovoljstvo svih aktera, bit će nastavljen naredne, kao i 2026. godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*