RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Cijene nafte snažno rastu pred kraj oktobra

Cijene nafte prošle su sedmice značajno porasle, nadoknadivši dio gubitaka iz prethodne sedmice, što je rezultat porasta tenzija na Bliskom istoku, kao i neizvjesnosti uoči predsjedničkih izbora u SAD-u.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice za više od 4 posto, dostigavši 75,06 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu barel poskupio za 3,5 posto, na 71,69 dolara.

Nakon što su sedmicu ranije pale više od 7 posto, prošle su sedmice cijene nadoknadile dio gubitaka.

– Tržište će značajno oscilirati sve dok ne dobijemo odgovore na neka od pitanja u vezi s Izraelom, ratom i predsjedničkim izborima u SAD-u. Izbori stvaraju neizvjesnost na mnogim tržištima, a ljudi se povlače, nisu spremni preuzeti veliki rizik zbog potencijalnih skokova, volatilnosti i neizvjesnosti – izjavio je Phil Flynn, analitičar u Price Futures Group.

Investitori na svjetskim tržištima povećali su ulaganja u američki dolar, kao sigurno utočište za kapital u neizvjesnim vremenima, očekujući veću volatilnost do predsjedničkih izbora 5. novembra u SAD-u.

– Geopolitika je trenutno glavna sila koja pokreće tržišta, čekamo da vidimo šta će se dogoditi s američkim izborima i u kojem pravcu će to gurnuti tržišta – rekao je Tim Snyder, glavni ekonomista Matador Economicsa.

Pored toga, trgovci traže više jasnoće u vezi sa kineskom politikom stimulacija, iako analitičari ne očekuju da će takve mjere značajno podstaći potražnju za naftom.

Goldman Sachs je prošle sedmice objavio da očekuje da će cijene nafte u 2025. godini biti na ovogodišnjim nivoima, između 70 i 85 dolara po barelu za londonski Brent, te predviđaju da će uticaj kineskih stimulacija biti skroman u poređenju s većim pokretačima, poput ponude nafte na Bliskom istoku.

Analitičari Bank of America, s druge strane, pišu da naredne godine očekuju prosječnu cijenu sirove nafte Brent od 75 dolara po barelu, javlja SEEbiz.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*