RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijesti

Ученици највише склони вербалном насиљу

 

Разни облици насиља   у школама су  присутни   посебно вербално, али је тренд физичког насиља  смањен, констатовано је данас на  округлом  столу  о теми „Насиље у школама – узрок, манифестација, превенција“ који је одржан   у Брчком  у  организацији Владе дистрикта и Психолошког савјетовалишта за младе Универзитета „Бијељина „.

Kако је речено овом приликом и страживање које је током прошле године спровео Актив педагога дистрикта Брчко о насиљу међу младима и њихова учесталост у основним школама показало је да око 80 одсто ученика у основним школама нису током свога школовања доживјели никакву врсту насиља.

Интересантно је рећи да истраживање показује да је и 20 одсто наставника било иложено некој врсти насиља, посебно вербалном насиљу од стране ученика.

Циљ одржавања округлог стола „ Насиље у школама – узрок, манифестација, превенција“   на коме су учешће узели стручњаци укључени у рад са младима  је размјена мишљења и искустава о постојећој роблематици младе популације, могућностима и начину превенције.

Активна истраживања која су проведена говоре да су облици насиља који су се појављивали прије чертири до пет година били физичко насиље односно комфликти и сукоби, док је данас више заступљено вербално и интернет насиље. Занимљиво је рећи да су дјевојчице склоније како вербалном тако и физичком насиљу.

Овом приликом посебно је истакнуто да је исказивање насиља у школи одраз стања у породици као основној ћелији друштва.  Понашање дјеце треба повезати са стањем у  породици, а  као веома важна  истакнута је сарадња свихј институција које се баве питањем дјеце.

Учешће у раду  данашњег округлог стола узели су  психолози, педагози, социјални радници, наставници и стручни сарадници који су укључени у рад са младима, као и представници надлежних институција које се баве малољетничком деликвенцијом.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.