RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijesti

Сједница радне групе за западни Балкан

 

Брчко дистрикт данас  је  домаћин радној групи за Западни Балкан у оквиру Одбора регија Европске уније.

Приступ  проблему прикључивања   БиХ  Европској  унији  данас  је потпуно нов и предуслови су, за разлику од раније, сада  веома  квалитетни и добри, изјавио је данас  Франц Шусбергер , предсједавајући Радне  група за Западни Балкан у оквиру Одбора регија Европске уније на сједници одржаној у Брчком.

Према његовим ријечима то треба да буде добар подстицај БиХ да се реформска Агенда брзо  и квалитетно  имплементира.

„Конституција  и конструкција БиХ остаје  компликована и тешка, међутим Европска унија каже  да се не треба размишљати о креирању новог Устава него да се у условима постојећег Устава треба размишљати о имплементирању свега што је садржано у поменутој Агенди“, рекао је Шусбергер.

Франц Шусбергер је истакао да приликом прикључења у Европску унију треба развијати јасну координацију између свих нивоа власти.

Сједница  Радне групе за Западни Балкан   која је данас одржана  у Брчком била  је посвећена  анализи напретка Босне и Херцеговине у процесу европских интеграција с посебним освртом на Пакет проширења 2015. – 2016.

Сједници  је  присуствовао и и др Ренцо Давиди, замјеник шефа делегације  Европске уније у Босни и Херцеговини и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

„ БиХ се налази на важној прекретници на свом путу ка Европској унији. Данас поподне ће бити објављен извјештај пакета  проширења у сарајеву и Бриселу и мислим да ће бити додатних прилика да наставимо дијалог по питању напретка БиХ на путу ка Европским интеграцијама“, изјавио је Ренцо Давиди.

Према његовим ријечима Европска унија је спремна да у наредне двије године осигура готово милијарду евра и за инвестиције 500. 000. 000 евра под условом да БХ бласти испуне политичке, економске и административне услове.

Анто Домић, градоначелник Брчко дистрикта  је овом приликом рекао да је Брчко дистрикт веома важна карика у процесу интеграција Европској унији.

„Ми смо у завршној фази и требамо усвојити  Акциони план приступања  по Агенди, а све са циљем стварања опште атмосфере и разумијевања пута ка Европској унији“, рекао је Домић.

Ђорђа Којић, предсједник Скупштине дистрикта   је  обраћајући се присутнима   у улози домаћина данашњог састанка позвао присутне да уколико има инвеститора да инвестирају у Брчко дистрикт.

„Брчко дистрикт је специфична локална заједница у БиХ, има могућности да самостално доноси законе и то је сигурно добро мјесто за инвестирање“, рекао је  Којић.

На сједници Радне групе за Западни балкан    учетвовали  су представници Одбора регија из различитих земаља Европске уније.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.