RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijestiKultura

Predstavljena nova knjiga poezije Gradimira Gojera

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko, u prostorijama Islahijeta održana je promocija knjige poezije “Podizanje jedara” autora Gradimira Gojera.

O tome kako je dao naslov knjizi, Gojer je kazao da čovjek kada pređe 50-u godinu života, onda mora dizati jedra.

„Možda ne iz života, nadam se da ću još poživjeti, ali sigurno iz stvaralaštva. Odnosno treba manje režirati u mom slučaju, manje pisati, manje se javno eksponirati, a više vremena ostavljati sebi. To što sam ja ostavljao sebi vrijeme, to je ostisnuto na stranicama ove knjige „Podizanje jedara“. Radi se o zbirci stihova koja na jedan direktan način se upliće u moj osobni, ali u isto doba i u moj društveni život jer tu ima nekih stihova koji imaju čak i direktan politički angažman“, pojasnio je Gojer.

Kako je još istakao, u knjizi ima puno ljudi koji mu znače i kojima je posvetio neke verse, ali ima i neka vrsta prologa za to da bi do kraja godine trebala biti izdata njegova najznačajnija knjiga koja se zove „Karijatide scenske umjetnosti“.

„Napisao sam 51 kratki esej od kojih je 50 o značajnim teatarskim ljudima koje sam vidio u svom životu u Sarajevu i BiH, a 51 esej je o najboljoj predstavi koju sam vidio, a to je Karmena Burana baletna predstava u Narodnom pozorištu u Sarajevu“, dodao je Gojer.

GOJER

Prema riječima Žarka Milenića jednog od predstavljača ove knjige, poezija Gradimira Gojera nije poezija koja se piše svaki dan iako plijeni jednostavnošću, već je vrlo suptilna i duboka.

„To je zbiraka koju ne može da prati onaj konji nije erudit i ne poznaje antičku mitologiju, ili slikarstvo koje Gojer često spominje. O svakoj pjesmi skoro se može napisati pojedini esej“, dodao je Milenić.

GOJER 3

U povodu 25. Novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine večeras će u 18 sati, također u prostorijama Islahijeta, svečano biti i otvorena i 21. izložba dokumentarne fotografije Ataha Mahića, pod nazivom “ 70. godina od pobjede nad fašizmom”.

 

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.