RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoMagazin

Осам мјесеци без уплате доприноса за ПИО РС за 1.200 запосленика у институцијама дистрикта

Још од марта ове године за преко 1.200 запосленика у институцијама дистрикта који су осигураници Фонда ПИО Републике Српске не стижу уплате доприноса за пензионо-инвалидско осигурање.

Синиша Милић, шеф Одјељења за јавни регистар каже да до сада о овом проблему није био упознат, те да је веома изненађен због те чињенице.

«Затекли сте ме податком да тај проблем уопште постоји а и чињеницом да га нико не рјешава већ осам мјесеци.О томе нас у Влади Брчко дистрикта нико није обавјестио.Због тога ћу већ на наредној сједници Владе покренути то питање» рекао нам је Милић.

Како смо сазнали ова сасвим неприлична ситуација за локалну заједницу која има буџет од преко 100 милиона евра, проузрокована је индолентним односом, како државних службеника, тако и изабраних функционера према послу за који су за бх прилике одлично плаћени.

«Цијели проблем се показао у пуној мјери након пресуда које су против Дистрикта добили наставници и њиховог захтијева да им се од 2006. године у складу са пресудом увећа основ за пензију.Нажалост то у службама Дистрикта неће да ураде.Надлежни из институција дистрикта, Фонду ПИО РС више не достављају тзв. «образац 1002» на основу кога се виде појединачне уплате за раднике, иако су то до марта уредно и на вријеме чинили», рекао нам је извор у филијали ПИО РС у Брчком.

Ешреф Јусуфовић,шеф Одсјека за обрачун плата у Дирекцији за финансије потврдио је да тих уплата нема на начин како је то марта 2015. рађено због како је рекао «информатичког проблема у процесу доставе података ПИО РС»

«У Подоодјељењу за људске ресурсе направили су грешку у вези са одјавом неколико радника којима је радни однос престао по сили закона.Те одјаве због различитих датума, компјутерски програм у Пореској управи РС није препознао и од тада је комплетан систем поименичних уплата блокиран иако ми новац за те намјене уредно уплаћујемо на жиро рачун Фонда ПИО РС. Све док то не ријеше надлежни из Пододјељења за људске ресурсе у сарадњи са Пореском управом РС, систем ће остати блокиран.Ми смо више пута на то упозоравали, слали неколико званичних дописа одговорнима у Влади дистрикта, али су наша упозорења до данашњег дана остала без ваљаног одговора» рекао нам је Јусуфовић.

По његовим ријечима таквих проблема «за сада» немају запослени у институцијама Дистрикта који се налазе на федералном ПИО будући да се обавезе према њима по основу радно правног статуса уредно измирују.

Томислав Стјепановић,шеф Ододјељења за стручне и администартивне послове у брчанској Влади у чијој су надлежности и Људски ресурси кратко је изјавио да сва плаћања и уплате па тако и за ПИО фондове, врши Диркеција за финансије.

«И тај проблем они треба да ријеше, јер се тиче њих и њиховог рада» рекао нам је Стјепановић.

Док се овај озбиљан, али нам се чини и релативно лагано ријешив проблем не ријеши, запосленици у институцијама дистрикта имаће значајне тешкоће. То питање већ се негативно одразило на поједине раднике који су стекли услове за пензионисање.У пензију међутим, нису могли јер од потребних 40 година уплаћеног радног стажа, како то Закон налаже, недостаје им неколико спорних мјесеци из 2015. године.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.