RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Без важеће личне карте 2.481 грађанин Брчко дистрикта

На евиденцији Одјељења за јавни регистар у Влади Брчко дистрикта налази се 2.481 особа која је, у претходне три године, поднијела захтјев за издавање биометријске личне карте, али тај документ још увијек није преузела.

Ово смо сазнали од Синише Милића, шефа Одјељења за јавни регистар у брчанској Влади који је рекао да од овог броја, шест личних карата, није преузето још од 2013. године, 80 од 2014. године, а остале, које нико није преузео, урађене су током ове године.

Разлози оваквом стању требало би да буду познати надлежнима у Агенцији за идентификациона документа Министарства цивилних послова и комуникација БиХ, а Милић истиче да сваки грађанин који не посједује важећу личну карту не може остварити ни своја права у Брчко дистрикту.

„По Закону о личној карти држављана БиХ, свакa особа старија од 18 година, је дужна да има важећу личну карту издату у мјесту свог пребивалишта. Уколико то није случај као тренутно у Брчком, поред санкције у облику ускраћивања његових права, постоји и казнена одредба која прописује новчану казну у износу до стотину марака“, појаснио је Милић.

Најавио је да ће испитати цјелокупну ситуацију у вези са оним грађанима који су прије годину и двије ушли у процес издавања, а још нису преузели личну карту, а све оне који су евентуално заборавили да обаве ову дужност позвао да то ураде.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.