RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijestiMagazin

У Дистрикту и даље најнижа просјечна плата

Према најновијим статистичким подацима Агенције за статистику БиХ просјечна нето плата у дистрикту Брчко  и даље је најнижа у БиХ и  износи  819 марака што је за  двадесетак  марака мање него у Републици Српској и Федерацији БиХ.

„Најниже плате имају запослени у трговини, угоститељству и грађевинарству и оне се  у просјеку крећу од 400 до 600 марака, каже Илија Калајџић, генерални секретар  Синдиката дистрикта.

Калајџић сматра да је ово могуће  ријешити Колективним уговором и Законом о раду који треба да уђе у скупштинску процедуру након предузетих  обавеза из  реформске Агенде.

„ Неопходно је да се послови  разврстају  по одговорности и по школској  спреми  јер ово се не може више толерисати и то је појава у дистрикту да се у реалном сектору обрачунава најнижа плата“, појаснио је Калајџић.

Статистика каже  да  у дистрикту има  16,599  запослених и 12 хиљада незапослених од којих 1.274 са високом стручном спремом.

„Ови статистички подаци нам говоре да имамо тренд пада просјечних плата, привреда нам стагнира, нема повећања броја запослених, а на Заводу за запошљавање повећава се број високообразованих“, рекао је Калајџић.

Број пензионера у авгсту ове године износио је 10.991 што је за око 200 пензионера више него у истом периоду прошле године односно за  око 450 више него у 2013.години. Од укупног броја пензионера у овој години 6.346 су корисници пензионог Фонда РС са просјечном пензијом од 320 марака, док 4.645 пензије примају из Федерације БиХ и њихова просјечна пензија износи 336 марака.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.