RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoMagazin

Osumnjičenom za ratni zločin A.M. određen jednomjesečni pritvor

Foto: Arhiva

Nakon intenzivnog rada na okončanju istraga u skladu sa Planom rješavanja predmeta ratnih zločina Tužilaštvo Brčko distrikta BiH privodi kraju još jednu istragu  za krivična djela ratnih zločina počinjena na području predratne općine Brčko.

U toku su istražne aktivnosti definirane pojedinačnim planom istrage,  a koje su usmjerene na  krivično procesuiranje pred nadležnim sudom lica A.M. (55) iz Brčkog lišenog slobode 23.11.2015. godine.  Mjere krivičnog gonjenja prema ovom licu preduzimaju se zbog osnova sumnje da  je  tokom 1992. godine na području predratne općine Brčko u naseljenom mjestu Gornji Rahić počinilo ratni zločin prema civilnom stanovništvu i ratnim zarobljenicima Sumnja se, naime, da je A.M. kao pripadnik 108. brigade HVO za Bosansku Posavinu, vršio mučenje, nečovječno postupanje, nanosio velike patnje i povredu tjelesnog integriteta i zdravlja prema civilima i ratnim zarobiljenicima srpske nacionalnosti zatočenim u krugu bivšeg šumskog gazdinstva „Majevica” na lokalitetu Okrajci.

Odmah po sprovođenju u Tužilaštvo Distrikta postupajući tužilac izvršio je ispitivanje osumnjičenog, nakon čega je predložio određivanje pritvora prema ovom licu a kako bi se osiguralo njegovo dalje prisustvo radi uspješnog vođenja krivičnog postupka. Ocijenjeno je da postoji opasnost da bi osumnjičeni mogao pobjeći s obzirom na činjenicu da je nastanjen u inostranstvu s pravom stalnog boravka.

Na ročištu za određivanje pritvora nadležni sud u Brčkom prihvatio je prijedlog Tužilaštva, pa je osumnjičenom odredio pritvor u trajanju od 30 dana. Rješenje o određivanju pritvora osumnjičeni i njegov branilac imaju pravo pobijati

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.