RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Hadžiću i Hodžiću ukupno tri godine i deset mjeseci zatvora

Izricanjem presude Apelacionog suda Brčko distrikta BiH pravosnažno je okončan sudski proces za ratne zločine koji je protiv Galiba Hadžića (68)  i Niaza Hodžića (55) pred lokalnim pravosuđem pokrenut optužnicom Tužilaštva Distrikta iz 2010.godine.  Tokom ovog sudskog  procesa u najvećoj mjeri su dokazani navodi izmijenjene optužnice,  koja ih je u više tačaka teretila za akte fizičkog i duševnog zlostavljanja zatvorenih civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti vršenih 1992.godine na nekoliko lokacija na području G. Rahića.

Održavši glavni pretres po navedenoj optužnici Osnovni sud Brčko distrikta BiH donio je krajem prošle godine presudu kojom je Hadžića oglasio krivim po većini optužnih tačaka, dok je ga je za određen broj radnji koje su mu stavljene na teret oslobodio optužbi. S druge strane Hodžić je tada nepravosnažno oglašen krivim po svim tačkama optužnice, koje je sud sve okvalificirao kao radnje  zlostavljanja ratnih zarobljenika. Hadžić je u prvostepenom postupku osuđen na tri godine zatvora.

Rješavajući po žalbama na prvostepenu presudu, koje su podnijele strane u postupku, Apelacioni sud je djelimično preinačio odluku Osnovnog suda oslobodivši Hadžića optužbe po još jednoj tački optužnice. Za  preostale tačke optužnice po kojima je oglašen krivim ovaj sud mu je pravosnažno izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i deset mjeseci. Prvostepena presuda u ostalom dijelu, uključujući  i odluku o Hodžićevoj  krivici i kazni za izvršena krivična djela,  nije mijenjana.

Hadžić je tako u konačnici pravosnažno osuđen za  radnje zlostavljanja tri civila čime je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 142. preuzetog Krivičnog zakona bivše SFRJ. Za ovo krivično djelo njemu je utvrđena pojedinačna kazna zatvora u trajanju od  jedne godine i dva mjeseca.  S druge strane presuđeno je da je zlostavljanjem devet ratnih zarobljenika Hadžić počinio krivično djelo ratnoga zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. preuzetog Krivičnog zakona bivše SFRJ, za šta mu je utvrđena pojedinačna  kazna zatvora u trajanju od jedne godine i deset mjeseci.  Konačno, njemu je za oba krivična djela izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i deset mjeseci. S druge strane, za  krivično djelo ratnoga zločina protiv ratnih zarobljenika izvršeno  zlostavljanjem pet ratnih zarobljenika Niazu Hodžiću je izrečena  kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.