RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

PDP ponudio rješenje za probleme u obrazovanju

U Partiji demokratskog progresa u Brčkom sistem obrazovanja smatraju vrlo lošim, navodeći niz negativnih primjera koji su obrazovanje u Brčkom srozali na najniže grane.

’’Živimo u vremenu u kome se liste čekanja za vrtiće povećavaju iz godine u godine, kada nema dovoljno ni vaspitačica ni vrtića, kada osnovci mijenjaju učitelje svakih mjesec dana, kada se ne izvodi nastava iz stručnih predmeta, kada se ne zna ni broj ni status visokoškloskih institucija, kada vršnjačko nasilje postaje sve izraženije’’, navode u PDP-u.

Partija demokratskog progresa je posebnu pažnju posvećivala obrazovanju i uložila trud na izgradnji konstruktivnih i realno ostvarivih prijedloga rješenja poboljšanja u oblasti obrazovanja i na tome će nastaviti istrajavati, jer BRČKO MORA BOLJE.

OBRAZOVANjE ZA XXI VIJEK

Obrazovano društvo – prosperitetno društvo

Vaspitno-obrazovni sistem predstavlja najznačajniju kariku opstanka, rasta i razvoja svake društvene zajednice, kao i nezaobilazni uslov građenja uspješne budućnosti.

Akcenat stavljamo na osiguranje kvalitetnog, pristupačnog i bezbjednog sistema obrazovanja na svim nivoima. To je jedini put ka izgradnji savremenog, sigurnog i prosperitetnog društva.

Glavni ciljevi:

• Osiguranje kvalitetnog predškolskog zbrinjavanja i obrazovanja za svu djecu

Način realizacije:

U oblasti predškolskog obrazovanja i vaspitanja Partija demokratskog progresa će nastojati da se značajno poveća procenat upisa djece u predškolske ustanove (vrtiće i jaslice) i boriti se da predškolsko obrazovanje bude što jeftinije, a u perspektivi i potpuno besplatno. Nedopustivo je da veliki procenat mališana ostaje na listama čekanja, te da im se na taj način uskraćuje pravo da postanu dio vaspitno-obrazovnog sistema. Takođe, to ostavlja dalekosežne posljedice na privredno-ekonomski rast i razvoj društvene zajednice (roditelji-radnici opterećeni brigom oko iznalaženja alternativnih rješenja za zbrinjavanje djece), a i negativno se odražava na sam natalitet zajednice. Stoga, PDP akcenat stavlja na same temelje društva – na djecu – na budućnost. Neophodno je proširiti postojeće kapacitete za smještaj, boravak i vaspitanje djece predškolskog uzrasta (uključujući i prigradska naselja), povećati broj stručnog kadra za realizaciju predviđenih mjera, te insistirati na snižavanju cijena odnosnog zbrinjavanja najmlađe populacije, uz nastojanje da, u perspektivi, ono postane besplatno i zagarantovano, a sve s ciljem efikasnije pronatalitetne politike i kvalitetnijeg vaspitno-obrazovnog sistema.

• Unapređenje osnovnog obrazovanja uz uključivanje društvene zajednice i vannastavnih aktivnosti najmlađih osnovaca

Način realizacije:

PDP će se zalagati za adekvatniju politiku nabavke udžbenika, priručnika i drugog didaktičkog materijala, kao i za obezbjeđivanje beslatnog, urednog i kvalitetnog školskog prevoza đaka svih osnovnih škola. Takođe, prioritet će biti da se izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama omogući organizovanje produženog boravka za djecu iz prve trijade. Uključivanjem društvene zajednice u rješavanje problema oko zbrinjavanja najmlađih đaka, Brčko će postati grad za porodicu, koji cijeni i razumije potrebe mladih roditelja, te na taj način ulaže u budućnost. Podržavanjem osnovne ćelije društva – porodice, PDP će nastojati da zadrži i privuče ‘život’ u Brčko, bez koga ni jedna društvena zajednica ne može opstati.

• Racionalizacija i osavremenjavanje nastavnih planova i programa u osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i preduzimanje konkretnijih akcija u oblasti visokog obrazovanja

Način realizacije:

Partija demokratskog progresa će insistirati na strogoj reviziji nastavnih planova i programa osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja. Racionalizacijom nastavnog sadržaja osnovnog obrazovanja, pored kvalitativnog doprinosa, značajno bi se umanjile i težine đačkih torbi što najmlađima uzrokuje zdravstvene probleme. S druge strane, u srednjim školama sa definisanim usmjerenjem akcenat bi se stavio na stručne predmete, u smislu jačanja praktičnog dijela nastave, a redukovanja sadržaja zajedničkih – opštih predmeta. Na taj način dobili bismo obučene mlade ljude sa konkretnim znanjem iz određenih oblasti, sposobne da doprinesu razvoju društvene zajednice kroz širenje i jačanje različitih segmenata privrednih aktivnosti, te vratili neopravdano degradirani značaj srednjoškolskim diplomama.

U oblasti visokog obrazovanja potrebno je raditi na konkretnijim koracima za upotpunjavanje obrazovnog sistema Brčko distrikta u skladu sa različitim nivoima obrazovanja, kroz definisanje jasnih i izričitih kriterijuma osnivanja i rada visokoškolskih institucija. Podrška osnivanju javnog Univerziteta, u skladu sa usvojenom strategijom razvoja Brčko distrikta za period 2008-2017. godina, kao i uvođenje reda u osnivanju i radu svih univerziteta i fakulteta mora biti prioritet. Takođe, neophodno je uspostaviti saradnju sa prestižnim evropskim univerzitetima, te usvajati i koristiti njihova iskustva i standarde u cilju osiguranja maksimalne prohodnosti studenata i validnosti domaćih diploma.

• Javni fond za stipendiranje i kreditiranje učenika i studenata

Način realizacije:

PDP će se zalagati za formiranje Fonda za stipendiranje i kreditiranje učenika srednjih škola i studenata na svim nivoima visokoškolskog obrazovanja, posebno onih iz materijalno-finansijskih ugroženih porodica, zatim odličnih učenika i studenata, te studenata koji se školuju za deficitarna zanimanja. Postojećim lokalnim izdvajanjima u svrhe stipendiranja obuhvaćeno je malo studenata, dok stipendija za učenike srednjih škola, kao i za studente drugog i trećeg ciklusa visokoškolskog obrazovanja uopšte nema. Zbog toga PDP smatra da je formiranje odnosnog Fonda neophodno i da se isti može formirati, uključujući neophodnu legislativu, u roku od godinu dana, a njegovo punjenje će biti permanentna dužnost i aktivnost nadležnih organa. Time će se obezbijediti da značajan procenat svršenih osnovaca nastavi svoje školovanje, kao i da se značajno poveća upis studenata na visokoškolske institucije, na sva tri ciklusa studija. Takođe, neophodno je da rukovodioci Fonda prate napredovanje svakog stipendiste i korisnika kredita, te da u saradnji sa lokalnom Vladom rade na obezbjeđivanju zaposlenja najuspješnijima.

• Eliminacija nasilja u obrazovnim ustanovama

Način realizacije:

U podizanju kvaliteta obrazovnog sistema bezbjednost učenika i zaposlenih u obrazovnim ustanovama predstavlja nezaobilaznu komponentu. Zato će PDP energično insistirati na donošenju potrebnih propisa s ciljem eliminacije ili značajnijeg smanjenja nasilja u obrazovnim ustanovama, naročito tzv. vršnjačkog nasilja, ali i nasilja nad djecom i djece nad nastavnim osobljem putem izmjene zakonske regulative i vraćanja autoriteta učiteljima, nastavnicima i profesorima u osnovnim i srednjim školama. Ovo mora biti dobro osmišljena i sinhronizovana aktivnost više odjeljenja, stručnih službi, savjeta roditelja, savjeta učenika i nevladinih organizacija.

Osigurajmo kvalitetan, pristupačan i bezbjedan sistem obrazovanja da bismo imali jako, obrazovano, uspješno i prosperitetno društvo!

Izvor:eBrcko

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.