RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Nacionalni interesi u Vladi Brčko Distrikta samo paravan za neviđenu bitku za novac, moć i prevlast

I današnje zasijedanje Vlade Brčko Distrikta pokazalo je totalno neslaganje i dijametralno suprotstavljene stavove vladajuće većine po skoro po svim tačkama dnevnog reda. Nakon sjednice medijima su se obratili šef Odjela za stručne i administrativne poslove i šefica Odjela za javne poslove.

 

„Sedmi program dotacija Odjela za stručne i administrativne poslove obuhvata 12 nevladinih organizacija i mjesnih zajednica u ukupnom iznosu od oko 110.000 maraka, u skladu sa zatjevima i opravdanim sredstvima koje su te mjesne zajednice dostavile prema našem odjelu.“, kazao je nakon sjednice Vlade Brčko Distrikta Tomislav Stjepanović, šef Odjela za stručne i administrativne poslove. Ukupan iznos za dotacije za nevladin sektor od strane ovog odjela je bio preko 2,2 miliona maraka i sukcesivno kako udruge dostavljaju zahtjeve i ako ispunjavaju kriterije, mi na takav način to prosljeđujemo na sjednicu vlade koja odoborava, a nakon toga slijedi isplata. Mi smo formirali jedno posebno povjerenstvo od strane odjela koje vrši i kontrolu ovih grantova, naznačio je Stjepanović.

Vlada je usvojila i Odluku o načinu utroška sredstava kapitalnog granta za 2015. godinu. Radi se o sredstvima za završetak izgradnje objekta policije. Rebalansom iz 2015. godine su izdvojena sredstva u visini od 820.000 KM, kazala je Svjetlana Čivčić, šefica Odjela za javne poslove.

 

Iako je gradonačelnik Domić više puta apelovao na članove vlade da se zbog curenja vremena usvoji nacrt Zakona o poticajima u poljoprivredi čiji je predlagač Odjel za poljoprivredu, na zahtjev koordinatora Vlade Brčko Distrikta koji je iznio oprečan stav srpskih predstavnika u vladi, i ova tačka je odložena za neko od narednih zasijedanja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.