RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

У доказивању ратних злочина радило се на 55 предмета против 264 особе

Тужилаштво Брчко дистрикта је, од оснивања 2001. па до октобра ове године, радило на укупно 55 предмета ратних злочина против 264 особе, а који се односе само на познате починиоце и одређено кривично дјело ратног злочина.

У вези са тим је, сазнали смо у брчанском Тужилаштву, највећи број предмета, ријешен доношењем одговарајуће тужилачке одлуке односно оптужнице или наредбе, док је одређен број предмета ријешен на други начин.

Узимајући у обзир све начине рјешавања истрага, укупно су окончана 44 предмета којима је било обухваћено 246 особа, а од чега је Тужилаштво у 18 случајева подигло оптужнице против 30 оптужених .

Поред тога, у оптужењу је преузето и заступање по једној оптужници, коју је 1995. године против једне особе подигло Војно тужилаштво Бања Лука.

Наредбама о обустави је ријешено 16 истрага којим су биле обухваћене 104 собе, а на други начине је ријешено 14 предмета против 117 особа.

У Тужилаштву Брчко дистрикта кажу да су, током ове године, ријешена три предмета против 13 особа, а од чега је један случај окончан подизањем оптужнице (Ризвановић, Омеровић и Хускановић) која је у фази потврђивања преузета од Суда БиХ.

У остала два случаја су наређене обуставе истрага, а на други начин су дјелимично ријешена још два предмета у односу на седам осумњичених.

У истрази је још остало седам предмета против 13 осумњичених, али овај број није коначан јер постоји могућност да се откривањем за сада непознатих починилаца, на чему Тужилаштво и Полиција Дистрикта и даље интензивно раде, могу отворити нове истраге против конкретно одређених особа.

У суђењу пред Основним и Апелаицоном судом Брчко дистрикта тренутно су четири предмета против пет оптужених.

То су суђења према оптуженима Реџепу Салају, Менсуру Пељти, Драгану Живковићу, Нермину Салијевићу и Пери Ковачевићу који се, као и остале особе процесуиране пред локалним правосуђем, терете за кривично дјело „Ратни злочин против цивилног становништва“ из члана 142 став (1) преузетог Кривичног закона СФРЈ или кривично дјело „Ратни злочин против ратних заробљеника“ из члана 144 овог закона.

Неки од њих се, што је и раније био чест случај, терете се за оба кривична дјела, а претрес једино није започео према оптуженом Салијевићу који се налази на издржавању затворске казне у једној од у сусједних држава.

Пред судовима Брчко дистрикта пресуђено је 13 предмета против 21 особe од чега правоснажно десет предмета против 15 особа.

Осуђено их је деветоро, док је шесторо оптужених ослобођено оптужби.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.