RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Udruga aktiva žena Džender Brčko održala okrugli stol u okviru projekta“ Lokalizacija Međunarodne konvencije CEDAW“

 

Udruga aktiva žena Džender Brčko danas je održala okrugli stol u okviru projekta“ Lokalizacija Međunarodne konvencije CEDAW“ koji je financijski podržala Vlada Brčko distrikta BiH .

Na okruglom stolu je upriličena prezentacija podataka koju je ova udruga prikupila iz Policije Brčko distrikta , Tužiteljstva i Osnovnog suda Brčko distrikta vezano za nasilje u obitelji, silovanje, rodoskrvnuće , ubojstvo u obitelji i zapuštanjeodnosno zlostavljanje djece i malodobnih osoba.Podaci su prikupljeni za 2013 i 2014 godinu , a podaci su potrebni za izvješće koje Bosna i Hercegovina priprema za 2017 godinu za Povjerenstvo pri konvenciji CEDAW, odnosno zaštiti o diskriminaciji žena, kazala nam je Tatjana Ristić predsjednica Udruge aktiva žena Džender Brčko.

Ona je dodala da u prethodnom izvješću nije bilo podataka iz distrikta Brčko vezano za nasilje u obitelji, i to je bio jedan od komentara povjerenstva . Bosna i Hercegovina prikuplja podatke za dva izvješća , za jedno prikuplja Agencija za ravnopravnost spolova , a za drugo izvješče rade udruge koje djeluju lokalno, i za koje se smatra da imaju više informacija.

Iz Policije distrikta Brčko udruga je dobila informaciju da u 2013 godini nije imala prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji , dok je u 2014 godini bilo četrnaest slučajeva, od kojih se trinaest odnosi na nasilje nad ženama. Iz Tužiteljatva podaci govore o trinaest podignutih tužbi za 2013 , a devet za 2014 godinu,dok je u Sudu vođeno pet slučajeva , a u 2014 godini 13 slučajeva, istakla je Ristić.

Dvije su prijave za slučaj silovanja u 2013 godini , dok u 2014 godini nije bilo prijava. U Tužiteljstvu je 2013 bila samo jedna prijava dok u 2014 godini nije bilo prijava. U Sudu su se vodila dva slučaja u  2013 godini , dok je vođen samo jedan slučaj u 2014 godini.

Udruga Džender svakodnewvno svojim djelovanjem radi na prevenciji nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kaže Ristić, i dodaje da se naviše uradi u 16 dana aktivizma jer su tada upravo te udarne aktivnosti.Ristić najavljuje da će u sljedećoj godini   kroz norveški projekat raditi više na zakonu o zaštioti nasilja u obitelji, koji još uvjek kod nas ne postoji, navela je Ristić

Kod nas postoji trenutačno radna skupina koja radi na zakonu , i tu će mo raditi kampanje, radio i tv emisije koje će se baviti i prevencijom i samim zakonom .

Kada su u pitanju presude za nasilje u obitelji, Ristić kaže da je naviše doneseno presuda do 6 mjeseci kazne , dosta toga je i na uvjetno , što je za nas veoma malo. Ristić je na kraju konstatovala da se ,na žalost, ne prijavlju svi slučajevi nasilja u obitelji , što nam govori da žene nisu ohrabrene da prijavljuju nasilje.

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.