RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko distrikt u projektu uspostave jedinstvenog europskog broja 112 za pozive u hitnim situacijama

 

Broj 112 je jedinstveni europski broj za pozive u hitnim situacijama , kazao je Uroš Vojnović predstojnik Odjela za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta BiH.

Vlada distrikta Brčko , odnosno grad su dobili prije nekoliko godina  opremanje jednog operativnog centra , i tada je trebalo da se ispune tehničke pretpostavke za funkcioniranje takvog centra . Namjera , odnosno intencija je da pozivom na broj 112 imate mogućnost prijave svih mogućih nesretnih slučajeva , vezano kako iz nadležnosti javne sigurnosti, tako i zdravstva i policije, istakao je Vojnović.

U određenim zemljama postoji mogućnost objedinjavanja u potpunosti , u nekim su zemljama djelomice objedinjeni. Trenutačno se i na razini BiH pokušava integrirati taj sustav , jer je cilj i prioritet brza reakcija kako bi se zaštitili i spasili ljudski životi.

Vojnović je kazao da koliko zavisi od nekog integriranog sustava 112 na razini BiH , toliko drugim djelom zavisi i od samog lokala , odnosno Brčko distrikta, i smatra da bi mi mogli u prvom koraku izvršiti objedinjavanju s javnom zdravstvenom ustanovom i poslije i sa Policijom distrikta Brčko.

Treba postojati dobra politička volja kako za lokal tako i za razine entiteta kao i države Bosne i Hercegovine . Ključne su dvije stvari, a to je kadrovsko i tehničko pitanje opremljenosti centara ,a s druge strane imamo vertikalno uvezivanje pričom o Brčko distriktu , a horizontalno i vertikalno prema BiH.

Distrikt Brčko bi u nekom dijelu sve to realiziralo, moguće i u ovoj godini, smatra Vojnović, i ističe da će imati razgovore s JZU(Javnom zdravstvenom ustanovom) . On smatra da je ovo dobar projekat, i da će distrikt u ovoj godini načiniti neke korake po ovom pitanju , a da uvođenjem broja 112 neće biti isključeni stari brojevi,  bar u početku , nego će paralelno funkcionirati.

Vojnović navodi da je međunarodna zajednica uložila dosta novca u ovaj projekat , a razgovarajući s kolegama iz Federacije BiH i Republike Srpske , posebice kolegama iz Federacije, gdje se tu postavlja problem i kantonalnih odnosno županijskih uređenja, tko je kome nadležan, tko koga sluša, i tko čime može upravljati, u tome dijelu problematično.

U biti broj 112 služi da kada nazovete , za svaki problem , bilo da je riječ o požaru, zdravstvenoj intervenciji , ili policijskoj intervenciji , ti bi ljudi trebali da riješe vaš problem, kazao je još Uroš Vojnović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.