RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Апелациони суд одбацио апелацију ХСС-а у вези са буџетом за 2015. годину

Петочлано вијеће Апелационог суда Брчко дистрикта одбацило је захтјев двојице посланика Хрватске сељачке странке у брчанском парламенту по коме је усвајање буџета Дистрикта за 2015. годину у супротности са Статутом ове локалне заједнице.

Апелациони суд је одбацио иницијативу посланика ХСС-а Ивана Крндеља и Петра Врховца из новембра 2015. године по коме Закључак Скупштине о одсуству посланика ове странке са сједница брчанског парламента није у складу са Статутом.

У закључку се наглашава да одсуство двојице посланика ХСС-а са сједница брчанског парламента у континуитету «представља очигледну злоупотребу нејасноћа и мањкавости два члана Посланика,односно института оправданог одсуства».

Иначе,кадрови брчански ХСС су због неслагања са радом скупштинске већине,односно Владе Брчко дистрикта, чији су били дио од 2014.до средине 2015.године одбијали да учествују у раду брчанског парламента приликом усвајања Буџета дистрикта за 2015. годину, а њихова два члана Владе поднијели су оставке

Правдајући овакаве потезе,из ХСС-а су се позивали на одредбу Статута ове локалне заједнице, који прописује да је за усвајање низа докумената међу којима је и буџет Дистрикта, потребно гласање најмање три посланика из реда сваког од три конститутивна народа.За буџет су гласала само два посланика ХДЗ-а.

Међутим,у образложењу овакве одлуке Апелациони суд подсјећа да се у скупштинском закључку наглашава да се из «Пословника о раду Скупштине дâ закључити да је законодавац имао у виду регулисање изостанка једног или више посланика са сједнице, а свакако не изостајање у континуитету са више сједница узастопно».

«Доносилац предметног Закључка истиче да су подносиоци иницијативе изостајали са сједница Скупштине у дужем континуитету,те да су изјавили на једном од припремних састанака да неће присуствовати сједницама када је на дневном реду усвајање буџета,па сматрајући да је тиме дошло до злоупотребе одредби чланова 12. и 77. Пословника о раду Скупштине и онемогућено испуњавање обавезе усвајања буџета, Скупштина је морала приступити доношењу предметног Закључка» истиче се у рјешењу Апелационог суда БиХ.

Након овакве одлуке Апелационог суда,јасно је да је Буџет Брчко дистрикта за 2015. годину усвојен у складу са постојећим прописима.

Такође и буџет Брчко дистрикта БиХ за 2016.годину ће, због наставка опструкције посланика ХСС-а у доношењу и овог најважнијег акта у дистрикту,бити усвојен у законом предвиђеном периоду,однсоно до 31. марта ове године до када траје рок из одлуке о привременом финансирању.

Иван Крндељ, предсједник брчанског ХСС-а није желио да говори о овом рјешењу Апелационог суда,истичући да као легалиста не жели да коментарише одлуке правосудних институција.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.