RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Без паузе за молитву током радног времена

Директор Канцеларије за правну помоћ Брчко дистрикта, Сафет Пизовић одбио је молбу Самира Турсуновића запосленика ове институције за дневним одмором у трајању од једног сата , како би петком у џамији могао присуствовати подневној молитви.

Оваквом одлуком директор Пизовић је, као и Високи судски и тужилачки савјет БиХ, одлуком о забрани ношења «хиџаба» у тој институцији, јасно показао да је БиХ ипак секуларна држава .

У свом захтјеву Турсуновић се позива на Закон о раду Брчко дистрикта по коме је « послодавац дужан запосленику на његов захтјев омогућити одмор од једног сата али само у току једног дана у радној седмици».

Образлажући одбијање овог захтјева директор Пизовић подсјећа на одредбе Закона о службеницима и намјештеницима Брчко дистрикта по којима «начин и вријеме коришћења одмора у току радног времена правосудне институције утврђују руководиоци правосудних институција на начин који не може узроковати беспотребно одлагање остварења права странака».

«Уважавањем овог захтјева директно би угрозило обављање редовних активности Канцеларије за правну помоћ, односно извршавање свих задатака који су по унутрашњој систематизацији у опису послова истражиоца. Тим прије што је Закон о службеницима и намјештеницима у правосуђу за те намјене запосленицима омогућио током године одсуство ради вјерских празника у трајању од четири дана од чега су два плаћена» истакнуто је у рјешењу.

Иначе у Брчком је релативно честа пракса изласка са посла током радног времена посебно високих државних функционера у вријеме вјерских празника код све три народа. Дио Бошњака из свих институција у Дистрикту сваког петка излази са посла и одлази у џамије на подневну молитву, док српски и хрватски функционери за вријеме светковина које нису проглашене нерадним данима, присуствује молитвама у цркви.

Законодавац у Брчком омогућио је свим запосленицима у институцијама које се финасирају из Буџета дистрикта да током године уз плаћено одсуство празнују по шест дана у вријеме вјерских ( по два Божића и два Васкрса, те два Бајрама) и пет дана у вријеме секуларних празника, по два дана  за Нову годину и Први мај, те један дан за Дан дистрикта.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.