RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

SNSD traži vanrednu sjednicu o setu antikorupcionih zakona

Brčanski SNSD će, vjerovatno, zatražiti od  gradonačenika Brčkog da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, sazove vanrednu sjednicu Vlade na čijem dnevnom redu bi se našao set antikorupcionih zakona, kako građani ne bi ispaštali zbog krize nastale u funkcionisanju vlasti u distriktu.

Šef Odjeljenja za javni registar u brčanskoj Vladi Siniša Milić izjavio je Srni da, prema Poslovniku, sazivanje vanredne sjednice Vlade mogu da traže i pet njenih članova.

“Vjerujemo da u vezi sa tim ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema, niti nacionalnog pregrupisavanja, jer je to u interesu svih”, rekao je Milić.

On je ocijenio da je, u lokalnoj vlasti kakva je u distriktu Brčko, koju čine predstavnici više naroda i različitih političkih partija, konsenzus jedini način postizanja dogovora o ozbiljnim pitanjima kao što je i regulacioni plan kojim je predviđena izgradnja džamije u centru grada.

Kriza u funkcionisanju vlasti u distriktu Brčko započela je 12. januara kada sjednici brčanskog parlamenta nisu htjeli da prisustvuju predstavnici bošnjačkog naroda jer u dnevni red nije uvrštena tačka o regulacinom planu kojim je predviđena izgradnja džamije u centru grada.

Potom je uslijedila i blokada rada Vlade, koja još traje, jer su članovi bošnjačke nacionalnosti insistirali da se, umjesto vanrednih, održavaju redovne sjednice, te da se na jednoj od njih glasanjem riješi pitanje izgradnje džamije, sa čime predstavnici Srba nisu saglasni.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.