RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Музејска збирка брчанског „Неолита“ ускоро испод шатора?

Због великих трошкова закупа, Центар за археолошка и етнографска истраживања „Неолит“ односно музејска збирка са преко 1.000 екпоната мораће се измјестити из простора у кругу бивше фабрике акумулатора „Тесла“ на било какав шаторски простор, рекао нам је Милорад Ћирковић, предсједник Удружења грађана „Неолит“.

Разлог томе је, каже Ћирковић, што Влада Брчко дистрикта још ништа није учинила како би испоштовала препоруку државне Комисије за очување националних споменика да се обезбиједи квалитетан и услован простор за смјештај ове вриједне збирке.

„Иако је допис из ове комисије стигао прије пет мјесеци, из Владе Брчко дистрикта још нисмо добили информацију о обезбјеђењу простора за музејску збирку. Једино се надамо да ће, по овом питању, нешто учинити представници Канцеларије ОСЦЕ-а у Брчком које смо информисали о актуелном проблему и убрзо очекујемо њихов одговор“, рекао је Ћирковић и навео да плаћа око 530 марака мјесечне накнаде за простор у кругу „Тесле“ у коме је тренутно смјештен „Неолит“.

Археолошко- етнографска грађа „Неолита“, иначе, датира од палеолита до данашњих дана и, између осталих, садржи зубе и кости мамута, праисторијско камено длето, римски и келтски новац, те још многе друге експонате.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.