RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Средњошколци обиљежили Свјетски дан слободе медија

Дјељењем промотивног материјала и анкетирањем грађана на Тргу младих данас су чланови Асоцијације средњошколаца у Брчком обиљежили Свјетски дан слободе медија.

Сабина Зубуровић, менаџер за односе са јавношћу ове Асоцијације у изјави новинарима подсјетила је да су се придружили напорима савјета за штампу БиХ и Омладинске новинарске организације БиХ да обиљеже Свјетски дан слободе медија.

«Радимо анкете, дијелимо летке и резултате анкете послаћемо у Савјет за штампу БиХ.Становници Брчко дистрикта које смо анкетирали сматрају да нема довољно слободе медија и да су медији под превеликим притиском и утицајем политике и политичара» истакла је Зубуровић.

Амина Челиковић, координатор локалног тима Асоцијације средњошколаца у Брчком прецизирала је да досадашње анкете које су рађене поводом Свјетског дана слободе медија кажу дачак 60 одсто грађана сматра да на слободу медија утичу политичари, затим вјерски званичници, а само мали дио сматра да су меидји слободни.

За Новака Танасића, дугогодишњег новинара и дописника БН телевизије из Брчког слобода медија је категорија на коју  преовлађујуће утиче капитал.

« Мислим да у свијету не постоји слобода медија и слободни новинари. Све је то ограничено капиталом, плаћањем и онима који тај новац дају.Колико се год ми опирали томе, можемо само да ударамо главом у зид» рекао нам је Танасић.

Сличног размишљања је и Неђо Ђуровић, који је имао врло занимљиво поређење.

« Слобода медија на овим просторима  је слична 1. мају. Слави се Међународни дан рада, а не ради се, исто је и са слободом медија, обиљежава се Свјетски дан слободе медија, а ње, бар суштински, нема» рекао је Ђуровић.

Поред Брчког јавна кампања  «Грађани и новинари заједно у борби за истину» одржала  се данас И у Бања Луци, Бихаћу, Цазину, Гацку, Горажду, Источном Сарајеву, Мостару, Посушју, Сарајеву, Травнику, Требињу, Тузли и Зеници.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.