RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoSport

МЕДАЉЕ И ПЕХАРИ ДОБРИ САМО ЗА КЛАДИОНИЦУ

Колико се у Брчком не цијене спортски успјеси најрјечитије говори примјер одбојкашице Сандре Митровић, примача  «брчанских принцеза» која упркос десет узастопно освојених шампионских титула БиХ ,девет пехара намјењених побједнику Купа БиХ и завршеног факултета, ради у једној спортској кладионици.

Sandra u kladionici

Умјесто да се кроз обезбјеђење пристојног радног мјеста  на неки начин одуже Сандри и још бројним спортистима који су  с успјехом проносили име Брчког , властодршци су се захваљивали партијским миљеницима и  миљеницама чији је најважнији квалитет била партијска књижица.

Ни такав однос није сметао овој узорној спортисткињи да буде један од најуспјешнијих спортиста свих времена у овом граду. А све је почело у септембру 1996. године док се дим још пушио из оружја након завршеног рата. Легендарни професор Драго Давидовић почео је да окупља талентоване дјевојчице како би основао женски одбојкашки клуб.

«Након часа физичког васпитања  у тадашњој школи « Насто Накић» професор ме запитао да ли би жељела да тренирам одбојку што сам ја са одушевљењем прихватила. Већ наредне године постале смо пионирске шампионке РС, а у сезони 1998/99 и побједом над екипом Гацка у Гацку резултатом 3:2, први пут шампионке Републике Српске у сениорској конкуренцији. И ова десета титула освојена је у Гацку тако да се 18 година касније, шампионски круг затворио у том малом херцеговачком градићу» прича нам Сандра док стрпљиво укуцава тикете које јој доносе у кладионицу.

Послије те титуле по први пут  креће озбиљнија женска одбојкашка прича у Брчком будући да је прије рата било неколико безуспјешних покушаја формирања женске екипе.

BRCKO- Sandra sa Dijanom Vasic

«Професор Драго је уз помоћ такође професора Мухарема Скелића и неколико одбојкашких занесењака  предвођених Радославом Миловановићем очували клуб. Са каквим смо ми еланом  играли те послијератне утакмице сад се могу само сјећати, као што се сјећам Иване Васиљевић, Маје Иљић, Јелене Савић, Раде Марковић, Маре Савкић Даринке Стокановић, …. прве генерације одбојкашица и навијачког заноса којим су нас пратили наши  навијачи» казује своја сјећања Сандра.

За протеклих 20 година вјерности «брчанским принцезама» са Сандром су наступале и Бранкица Михајловић, сјајни примач реперезентације Србије, затим, Благић, Петровић, Панић, Крсман, те одбојкашице које су дошле у Брчко, Ерић, Бујак, Делић, Пешталић, Сиротановић, Симић, Параџик, Видовић, Милановић,Окука..

BRCKO-Bimal Jedinstvo poslije ovogodisnjeg finala u Gacku

«Највећи печат на нашу, па тако и на моју игру и каријеру оставио је  дугогодишњи тренер Горан Хаџић. Без професора Давидовић који нам је усадио љубав према одбојци вјероватно не би било свих ових успјеха, наравно ту је и професор Скелић и актуелни тренер Пезеровић, као и Мирсад Елезовић» сасвим искрено, каквом је познају сви у Брчком,  казује Сандра о тренерима.

Њене добре игре нису прошле незапажено ни од селектора репрезетнације БиХ за коју је забиљежила преко 20 наступа. Имала је «несрећу» да у најбољим данима њене каријере скоро да и нису постојале репрезентативне акције, па је репрезентативни салдо скроман.

«С друге стране наступила сам у свакој утакмици коју смо одиграле у  међународним куповима. Љубав према Брчком у које сам са породицом избјегла из Лукавца код Тузле није ми «дала» да одем у иностранство, иако сам имала позиве озбиљних екипа из Њемачке, Швајцарске, Аустрије, Словеније. Не знам да ли да се због одлуке да не напуштам Брчко кајем или не» говори нам ова дјевојка сјајног сервиса, разорног и експлозивног смеча која је у дугогодишњој емотивној вези са Алмиром Чолом одбојкашoм брчанске Младости.

Ни данас 20 година од како је започела веома успјешну одбојкашку каријеру, Сандра Митровић каже да осим можда одласка у неки западноевропски клуб, не би ништа мијењала.

Нажалост, тако мисле и представници локалне власти који нису валоризовали њен допринос спортским успјесима и промоцији Брчко дистрикта. Осим титула Сандра је два пута била друга на избору спортисте БиХ, а 2008. године понијела је епитет најбоље спртисткиње Брчко дистрикта.

Њених  50 златних медаља за исто толико освојених првенстава у свим категоријама,  за људе који у Брчком одлучују, очито су недовољан капитал за једну људску и моралну обавезу према овој истинској хероини одбојкашких терена да јој понуде радно мјесто примјерено њеним квалификацијама.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.