RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Влада још није усвојила предложене измјене Закона о јавним предузећима

Након скоро двочасовне расправе данашњи наставак 119. ванредне сједнице брчанске Владе на коме се расправљало о  измјенама и допунама Закона о јавним предузећима завршен је закључком да неколико чланова Владе до сриједе идентификују спорне чланове предложеног закона и начине њиховог превазилажења.

«Измјене овог Закона се раде још од краја 2012. године због европских директива, али и потребе да се унифицира методологија избора, структура и плаћање  Управних одбора у јавним предузећима. Због непостојања политичке воље неколико пута сам у име Владе повлачио предложене измјене из скупштинске процедуре. Након свега чини ми се да сам погријешио и да смо Закон ипак требали да некако усвојимо, јер данас не бисмо имали ове полемике» рекао је након сједнице градоначелник Анто Домић.

Одговарајући на  констатацију да је цијели проблем око измјена и допуна овог Закона настао због политичког дјеловања Адмира Нуковића, вршиоца дужности директора јавног предузећа «Комунално», градоначелник Домић је рекао да је то један камен спотицања који се појављује.

Sjednica Vlade Brcko distrikta

«Статут Брчко дистрикта забрањује политички утицај на рад јавних предузећа. Неки чланови Владе сматрају да није логично да члан Владе не смије имати утицаја на рад јавног предузећа, а да то јавно предузеће води  предсједник једне политичке странке. То је један од разлога због чега имао овај пресинг. Неразумљиво је такође, што други чланови Владе  мисле да то није проблем да предсједници политичких странака могу бити на челу јавних предузећа» прецизирао је др Домић.

Градоначелник Домић подсјетио је на обавезу да се кроз доношење измјена и допуна Закона о јавним предузећима испоштује пресуда брчанског Апелационог суда о начину избора чланова Управног одбора у «Комуналном». Такође и шеф Одјељења за привредни развој затражио је да се овим законом регулише функционисање предузећа након престанка мандата директору и члановима Управних одбора, што није случај у постојећем Закону.

«Такву ситуацију имамо у Фонду здравственог осигурања у коме је вечини чланова Управног одбора истекао мандат, а ускоро ће и директору. Одређен проблеме имамо и у Развојно-гарантном фонду, а познати су проблеми у јавном предузећу «Комунално». Ако то не ријешимо на јединствен начин за пар година имаћемо те проблеме и у још неким јавним предузећима» нагласио је др Домић.

Тешко је претпоставити да ли ће до сриједе 25. маја до када је договорено  на данашњој сјендици Владе бити разрјешене озбиљне несугласице између бошњачких и српских чланова Владе

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.