RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Доношењем стратегије развоја и измјенама законских прописа ријешити проблем високошколских установа у Брчком

У организацији Владе Брчко дистрикта БиХ и уз сарадњу високошколских институција из Дистрикта данас је одржан округли сто на тему «Перспективе развоја високог образовања Брчко дистрикта БиХ».

У циљу  подстицања активнијег  дијалога зарад развоја науке и високог образовања као јавног добра у Дистрикту на округлом столу изнесено је низ занимљивих приједлога  и сугестија.

Након двочасовне врло садржајне расправе и оцјене актуелног стања у високом образовању у Брчком, као и потреби његовог законског уобличења усвојени су и закључци које нам је представио декан Економског факултета у Брчком др Срђан Лалић.

«Један од кључних закључака је да се у што краћем времену уради Стратегија високог обратовања Брчко дистрикта која треба да да одговоре на све проблеме који се тичу високог образовања у дистрикту.Такође мислим да ће Стратегија бити подстррек да се многи проблеми ријеше и  постојеће стање унаприједи» рекао је новинарима проф. Лалић.

Проф.др Мирко Кулић ректор Европског универзитета говорио је о проблемима са којима се суочио овај Универзитет у погледу акредитације и ваљаности диплома.По његовим ријечима данашњи окргли сто представља напредак будући да су на једном мјесту аргументе изнијели представници Владе и овог Универзитета.

«На округлом столу био је актуелни шеф Одјељења за образовање у брчанској Влади који је показао да ће се постарати да проблеми превазиђу. Ми мислимо да до измјене Закона о високом образовању коју најављује,треба предузети оперативне мјере како би се превазишли постојећи проблеми са приватним универзитетима» нагласио је др Кулић.

okrugli stoo

За градоначелника Анту Домића одржавање  округлог стола представља потпуни успјех будући да су о једном веома важном питању врло искрено расправљали представници Владе дистрикта, приватних и јавних универзитета те министарства цивилних послова БиХ.

«Видљиво је да смо на трагу рјешења проблема и да нисмо на супротним позицијама у рјешавању питања високошколских установа у Брчком.Усагласили смо се да то можемо урадити исправком законских мањкавости и успостављања јендог нормалног односа између ауторитета власти и ауторитета универзитетских власти које овдје функционишу» нагласио је др Домић.

Представница министарства цивилних послова указала је на на чињеницу да је Савјет министара усвојио «Приоритете за развој високог образовања у БиХ за период 2016 – 2026. године» који подразумјевају скуп мјера и активности да би се оснажио развој високог образовање у које се треба да уклопи и развој високог образовања у Брчком.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.