RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Dan bijelih traka obilježen i u Brčkom

Članovi Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije danas su u 12 sati, povodom Međunarodnog dana bijelih traka, na glavnom trgu u Brčkom prolaznicima dijelili bijele trakice. Na taj način se želi iskazati solidarnost sa žrtvama zločina počinjenih u Prijedoru.

Edvin Kanka Ćudić, koordinator udruženja, u izjavi za medije podsjetio je da su 31. svibnja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru putem lokalnog radija izdali naređenje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. To je prvi put da su nakon nacističkog proglasa iz 1939. godine članovi jedne etničke ili religijske skupine na ovaj način bili obilježeni za istrebljenje, kaže Ćudić.

On je naglasio da su zlo koje se dogodilo učinili neljudi a ne pripadnici jednog naroda, odnosno odgovornost je na rukovodstvu koje je takav zločin naredilo.

Na pitanje “zašto ovakvo podsjećanje baš u Brčkom on je odgovorio da je to zbog toga što je Brčko multikulturni i grad europske budućnosti, te onoga kako se predstavlja u javnosti, a to je grad koji ispunjava želje.

“E sad je vrijeme da ispuni želje za izgradnju zajedničkog spomenika svim civilnim žrtvama rata. Mislim da je ta tragika Prijedora i Brčkog jednaka kada su u pitanju žrtve, a s druge strane tragika je još gora što se o tome u Brčkom još uvijek javno šuti. Dakle, ne govore oni koji bi trebali da govore o tome, a to su one nevladine organizacije koje su smještene u Brčkom, od čega isključujem organizacije žrtava zbog subjektivnosti. Dakle trebaju da se uzdignu ostale organizacije i da zdravog razuma razgovaraju o žrtvama na svim stranama”, rekao je Ćudić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.