RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Од понедјељка 6.јуна почиње достава рјешења о порезу на некретнине

Директор Пореске управе у Брчком Миодраг Трифковић изјавио је да су у овој институцији спремни да већ од понедјељка 6.јуна на адресе пореских обвезника упуте свих 36.285 рјешења о наплати пореза на некретнине у 2016. годину.

«Посланици брчанске Скупштине одлучили су да се порез на некретнине и у овој години наплати по стопи од 0,05 одсто.Упркос кашњењу у доношењу одлуке ми очекујемо да до 30.јуна, до када се према законском рјешењу треба да уплати прва рата годишњег пореза, дио обвезника измири обавезу. И овогодишњи план прихода од овог пореза је 1.500.000 марака» рекао је Трифковић.

По његовим ријечима од 2009 године од када се у Брчком плаћа овај порез грађани дистрикта дугују око милион марака, због тога што велики број власника некретнина не станује у БиХ, а значајан дио дуга односи се на социјалне категорије, због чега ће Пореска управа затражити измјене Закона о порезу на некретнине.

Трифковић сматра да законским прописима треба дати знатније олакшице за поједине социјалне категорије те предвидјети да се стамбене јединице испод 60 метара квадратних не опорезују.

«Лимит неопорезованих некретнина треба повећати само када је ријеч о стамбеним објектима. Друге објекте не треба изузети од оперизивања и ту стопа треба бити виша и на тај начин планирани износ пореза кроз прогресивно опорезивање обезбједити»рекао је Трифковић.

У Пореској управи такође сматрају да ће се  дуговања као највећи проблем моћи рјешити измјеном законских прописа. У том смислу у овој институцији већ се озбиљно ради како би се уочене слабости у наплати пореза на некретнине преточиле у законску форму.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.