RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

STUDEN Holding: Nagrada za poseban doprinos razvoju privrede u BiH

Na svečanoj akademiji »Vrijeme je za Europu/Evropu i regionalno partnerstvo« u sklopu obilježavanja Dana Evrope u BiH, koji je ove godine obilježen u Čapljini, potpredsjednik uprave STUDEN Holdinga za tržište Bosne i Hercegovine, Ekrem Hanić, dobio je priznanje za poseban doprinos razvoju privrede u Bosni i Hercegovini.

Ekrem Hanic

Austrijska kompanija STUDEN Holding, sa regionalnim sjedištem za područje jugoistočne Evrope u Brčkom, ima međunarodni portfolio agrobiznisa koji obuhvata preradu i trgovinu uljarica i žitarica, kao i proizvodnju i distribuciju prehrambenih proizvoda, bijelog kristalnog šećera i jestivih ulja.

Proizvodno sjedište Holdinga je Agro-industrijski kompleks u Brčkom, gdje se proizvode BIMAL jestivo suncokretovo ulje i AGRAGOLD šećer. »Bosna i Hercegovine je proizvodno sjedište STUDEN Holdinga, a kompanija BIMAL je najveća proizvodna kompanija Agro-industrijskog kompleksa u Brčkom te svojim izvozom u više od 17 država svijeta, od Holandije do Kine, značajno doprinosi razvoju privrede države, ali i promociji države u međunarodnoj ekonomiji, što je izuzetno važno za stvaranje pozitivnog imidža zemlje u međunarodnom poslovanju. Također, ove godine obilježavamo 20 godina AGRAGOLD šećera na bh tržištu, što je dodatna potvrda kvaliteta rada STUDEN Holdinga kako u BiH tako i u regiji«, naglašava Hanić.

BIMAL, kao i ostale članice Agro-industrijskog kompleksa, izvozi svoje proizvode u skoro sve zemlje Zapadnog Balkana, kao i zemlje Evropske unije i Bliskog Istoka, putem mreže povezanih distribucijskih firmi AGRAGOLD, koje također posluju u sastavu STUDEN Holdinga.

U posljednje dvije godine, BIMAL bilježi sve veći izvoz svojih proizvoda na tržište Turske i u druge zemlje Bliskog Istoka. U prošloj godini STUDEN Holding je otvorio firmu za distribuciju u Istanbulu, a preko regionalnog centra u Dubaiju ostvaruje pristup drugim tržištima Bliskog Istoka.

Od prošle godine, BIMAL izvozi i u Kinu čime je postao prva kompanija u BiH koja je ostvarila izvoz nekog prehrambenog proizvoda na ovo tržište.

Otvaranje puta ka novim izvoznim tržištima je posebno bitno za razvoj prehrambenog sektora BiH i smanjene vanjskotrgovinskog deficita te STUDEN Holding stremi ka pronalasku novih mogućnosti za izvoz kako na evropskom tržištu tako i na području Bliskog istoka.

Izvor: STUDEN Holding

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.