RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijestiKultura

Обиљежен Видовдан-слава црквене општине Брчко

Светом архијерејском литургијом, литијом кроз град и ломљењем  славског колача испред Храма Успенија Пресвете Богородице у Српској Вароши данас је  Српска православна црква,  црквене општине Брчко, прославити своју крсну славу Видовдан.

20160628_105906

Видовдан је празник нашег поноса.  Битка за Косово почела је 1389. године, али она траје и дан-данас, рекао је епископ Зворничко-тузлански Хризостом по завршетку свете архијерејске литургије коју је у саборном храму Успенија пресвете Богородице у Брчком служио са свештенством Архијерског намјесништва брчанског.

20160628_111117

Говорећи о светом кнезу Лазару, у чију славу српски народ већ дуже од  шест вијекова обиљежава Видовдан,  владика Хризостом  је истакао да је нас кнежева жртва,  обевезује да чувамо успомену и сјећање на косовске јунаке.

20160628_115131vidovdan (8)

„Као Исус Христос, кнез Лазар је изнио крст на Голготу. Из Косовског завјета треба да извлачимо поуке шта треба да чинимо у 21. вијеку. Нека Бог благослови сав српски народ да се уједини у љубави према Господу Исусу Христу и у родоољубљу своме“, казао је владика Хризостом.

20160628_110557

По окончању богослужења којим је данас у Брчком почела прослава Водовдана и крсна слава  црквене општине, кренула је  литија кроз град  током које је  служен  парастос погинулим српским јунацима од Косовског боја до минулог отаџбинског рата код Споменика српским браниоцима Брчког и код споменика Добросаву Добри  Јовановићу.

20160628_111332

20160628_112857

Након литије владика Хризостом је у порти цркевног саборног храма са свештенствном Архијерејског намјеснишртва брчанског обавио обред резања славског колача.

20160628_115131vidovdan (9)

Данашњом светковином у славу  Видовдана  завршене  су овогодишње Видовданске свечаности и  прослава Видовдана у Брчком,

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.