RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijesti

„Dinarika“ u Distriktu prezentovala projekat iz oblasti zaštite prirode

Udruženje „Dinarika“ Mostar, koja je predstavnik Svjetskog fonda za zaštitu prirode u BiH, danas je u Brčkom prezentovala IPA projekat koji se realizuje u pet zemalja.

Brčanska Vlada dala je logističku podršku Udruženju „Dinarika“ iz Mostara, da u Distriktu u suorganizaciji sa Odjelom za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove, prezentuje projekat koji realizuje, a u koji bi eventualno mogao biti uključen i Brčko distrikt.

Đorđe Stefanović, predstavnik ovog udruženja, istakao je da se ovaj projekat pod nazivom “Civilno društvo zagovara ekološko održiv socio-ekonomski razvoj“, osim u BiH realizuje još i u Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji, Turskoj i Hrvatskoj, koja ima savjetodavnu ulogu.

„Projekat prvenstveno ima za cilj da se snimi situacija u pogledu procjene uticaja na životnu sredinu i strateške procjene uticaja na životnu sredinu. Zato što nalazi nekih drugih ranije provedenih projekata govore u prilog činjenici da studije i izvještaji o procjeni uticaja i strateškoj procjeni uticaja nisu na adekvatnom nivou i da se stoga dešavaju problemi u prostoru. Zamišljeno je da fokus bude na izgradnji mini hidroelektrana, međutim ne znači da će se projekat zaustaviti samo na tome već će se u obzir uzeti i neki drugi ekonomsko- razvojni projekti“, pojasnio je Stefanović.

Prema njegovim riječima, drugi bitan cilj projekta je da se animira civilno društvo da preuzme i odgovornost i ulogu koja je već dodjeljena propisima koji postoje u BiH, na nivou entiteta i Brčko distrikta.

„I treći segment je da se pojača rad sa javnim medijima, o tome da izvještavanja o problemima u prostoru i životnoj sredini budu što više i na adekvatan način zastupljena i preko javnih medija“, dodao je Stefanović.

Relizacija ovog projekta, koji EU finansira u ukupnom iznosu od milion i 200 hiljada eura za svih pet zemalja, počela je u februaru ove godine i ima trajanje od 36 mjeseci.

 

 

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.