RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Uspjeh inkluzivne nastave zavisi od dobre suradnje s defektolozima

Zakon o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Brčko distrika BiH koji je usvojen 2008 godine između ostalog tretira i upis učenika s posebnim potrebama  u osnovne i srednje škole.

Prema zakonu svim učenicima koji imaju manje psihofizičke poteškoće omogućen je upis  u redovite razrede , u takozvanu inkluzivnu nastavu, kazao je    direktor  Pedagoške institucije Brčko distrikta BiH Slobodan Ristić. Ristić kaže da se učanici koji imaju  veće psiho-fizičke  poteškoće upisuju u posebna odjeljenja.

U školama distrikta ima preko stotinu učenika s posebnim potrebama , kaže Ristić i ističe da se  kada je u pitanju ovakav način nastave , ušlo s namjerom da što veći broj učenika s posebnim potrebama bude uključeno u inkluzivnu nastavu . Kao potvrda svega je da je Odjel za obrazovanje u proteklom razdoblju zaposlio veliki broj defektologa, njih šesnaest  različitih struka ,  koji imaju zadatak da pomažu učiteljima , nastavnicima u radu s ovim učenicimna, a imaju obvezu  i zadatak da surađuju i  s roditeljima.  Cilj  inkluzivne nastave je da se svakom učeniku omogući pohađanje nastave i po prilagođenom nastavnom programu.Zakon o obrazovanju  predviđa,  kada je u pitanju razred koji ima jednog ili dva učenika s posebnim potrebama , ne može brojati  više od 18 učenika , dok je zakonom  dozvoljen maksimalan broj učenika 29.Manji broj je predviđen upravo zbog redovitih učenika koji ne bi zaostajali ili bili nezadovoljni kvalitetom nastave. Većina roditelja djece s posebnim potrebama ima želju da njihovo dijete bude uključeno u redovni odjel , dok s druge strane imamo jedan broj roditelja zab tipične učenike koji su nezadovoljni , jer smatraju da njihovo dijete ne dobiva potrebnu pozornost , upravo zbog djece  u razredu s posebnim potrebama jer  nastavnik mora više pozornosti posvetiti tim učenicima.

Ristić je kazao da aktualni Zakon o obrazovanju u osnovnim i srednjim školaama Brčko distrikta ima dosta nedostataka i ternutačno se radi na izmjenam ai dopunama zakona , ali iz ove oblasti neće biti nikakvih promjena , smatra Ristić.On je kao jedan vid riješenja istakao važnost defektologa  koji svoje znanje moraju prenjeti na nastavnike kako bi se oni pripremili za rad s ovom djecom.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.