RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Регулациони план дијела Српске Вароши изложен у Дому културе

Вршилац дужности шефа Пододјељења за урбанизам у брчанској Влади Бојан Јакшић рекао нам је да је прије неколико дана у холу Дома културе изложен  обухват урбанистичког пројекта «Амбијентална цјелина Српска Варош» који се налази на привременој листи Комисија за очување националних споменика БиХ.

«То је обухват парцела на којима се налазе  изграђени објекти. Већина објеката је валоризована као објекти амбијенталне архитектонске вриједности. Истина за сада нема ни један објекат који је појединачно проглашен спомеником од стране Комисије. План ће бити изложен до краја мјесеца јула и власници парцела које се налазе у том обухвату моћиће да дају своје сугетсије, примједбе и приједлоге за евентуалне интервенције на тим објектима» прецизирао је Јакшић.

Bojan Jaksic

Он је подсјетио да постоје значајна ограничања у евентуалним интервенцијама, јер сви објекти који су валоризовани и представљају амбијентално-архитектонску вриједност морају задржати постојеће габарите.

«Намјена објеката је подложна промјенама. Коментари и приједлози ће након завршетка излагања бити достављени нама, а онда и носиоцу израде плана. Основане примједбе и приједлози биће уважени, наравно уз обавезно мишљење Комисије за очување националних споменика» прецизирао је Јакшић.

Одговарајући на наше питање да ли у буџету дистрикта ово Одјељење планира средства за заштиту појединих објеката од даљег пропадања, Јакшић је рекао да за сада нема таквог плана.

«Ја бих желио да постоји законска регулатива којом би се издвојио новац и којим би власници тих објеката суфинансирали њихову санацију . Ако смо те објекте на основу закона заштитили, требали би смо, то је моје мишљење, и помоћи њиховим власницима да их заштите од даљег пропадања» прецизирао је Јакшић.

skicaaaa

Он је изразио очекивање да ће се обухват урбанистичког пројекта «Амбијентална цјелина Српска Варош» пред посланицима  наћи веома брзо уз поштовање свих законом прописаних радњи и рокова.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.