RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Integrisanje romske djece u obrazovni sistem Distrikta

U Brčkom je  danas održana  Konferencija za novinare  povodom realizacije  projekta Integriranja  romske djece u  obrazovni sistem Brčko distrikta.

Magistar Mehmed Mujić član  Vijeća nacionalnih manjina Federacije BIH  i Ćazim Salihović Predsjednik brčanskog Udruženja „Romi na djelu“ su još jednom istakli da institucije Distrikta  moraju  uložiti  više napora i dodatna sredstva  kako bi se veći  broj  romske djece obrazovao i imao priliku  da  se zaposli.

“Mi ćemo sa naše strane učiniti sve da obezbijedimo  udžbenike i školski pribor za svu romsku djecu prije početka školske godine a  na njihovim roditeljima   je odgovornost da  svoju djecu  upisuju u  škole i da  prate da  ne izostaju sa  nastave” kazao je Salihović.

Prošle školske godine je osnovnu školu u Brčko distriktu pohađalo 89   učenika  Romske nacionalnosti dok bi ove  godine taj broj trebao biti i veći  nakon što je  nedavno  pri  Pedagoškoj  instituciji Distrikta počeo sa  radom i Referent za romska pitanja .

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.