RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Radnici Gospodarske komore Brčko distrikta osam mjeseci bez plaće

Radnici Gospodarske komore Brčko distrikta, njih pet, već osam mjeseci ne primaju  plaće , kaže Nenad Vuković tajnik Gospodarske komore Brčko distrikta, ističući da komora opstaje i  da se njeno  funkcionalno stanje održava    isključivo  volonterizmom i entuzijazmom  uposlenih.

Vuković kaže da komora ima određena sredstva na računu ,kojima   uposlenici nisu ovlašteni da pristupe, niti sebi mogu isplatiti plaće , a niti uplatiti obveze  odnosno doprinose, dok su za  svakodnevne  režijske troškove svorena određena dugovanja koja nisu velika , simbolična su, navodi Vuković ,  ali ih oni nisu u mogućnosti platiti, čime se dovodi u pitanje funkcionalnost i postojanje komore.

„Osim nas pet uposlenih u ovom trenutku nema ni volje ni želje, ni ti ko sada želi nešto učiniti , kako bi nam se  pomoglo  da riješimo problem, a načina sigurno ima“, kaže Vuković nezadovoljan  trenutačnnim razvojem situacije, i dodaje da se ovaj  problem teško može riješiti bez ičije pomoći.

Vuković napominje da su se svima više puta obraćali , da je izgubio volju i da nakon svega niko nije pomogao  niti ima  volje i želje za riješavanje ove situacije.

Promatrajući situaciju, Sud je taj koji vedri i oblači u ovom slučaju , a ulaskom u tumačenje propisa, akata , procedura , koj su uistinu u nekim elementima nedorečene , ušlo se u ovo stanje , gdje od 2014 godine do sada , nitko od predstavnika komore niti je upisan , niti ovlašten , a niti je došlo do promjene upisa u sudski registar.

Vuković kao jedino riješenje vidi donošenje nekakvog konsenzusa , kojima bi se izašlo u nove izborne procedure i izvršili izbori  na zadovoljstvo svih, a kako bi se izbjegle nedoumice  je li ono ili ovo bilo pravilno i legalno, ili nije.

Predstavnici Vlade i resornog Odjela uključe se povremeno na rekli bi , „minut“, a nakon toga nigdje ih nema, a vrijeme prolazi , i mi smo izgubili mnoge dobre prilike i šanse , i izgleda da to nekome u ovome gradu odgovara da postoji institucija kao što je Gospodarske komora ,  kaže on.

On je posebno  istakao da je najmanji problem za njega , a pored ostalih kolegica , jedna je kolegica teško bolesna,  koja ima potrebe intezivne medicinske njege  i liječenje zbog karcinoma, a ona to u ovom trenutku ne može riješiti, a to je nešto što je strašno , zaključio je Vuković.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.