RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Ogledna polja kao prvi korak u lancu stvaranja održive poljoprivredne proizvodnje u BiH

 U organizaciji Instituta za razvoj i unapređene poljoprivrede (IRUP) Brčko i Dunav Soja centra iz Novog Sada održan je Dan demo polja na lokalitetu Kalesija, Rainci Donji.

 

Soja iz ukupno tri reda sorti Valjevka, Galina i Apolo, nulta grupe zrnjenja, zasijana je na površini od 8.000 m². Ogled je postavljen na zemljištu tipa aluvijum, a predsjetvena priprema sastojala se od lake tanjirače i drljača.

Proces zasnivanja oglednog polja obavljen je prema metodama Dunav soja standarda koji se zalaže za proizvodnju genetski nemodifikovane soje. Trenutno se u Dunavskoj regiji prema kvalitetu „Donau soja“ ova žitarica uzgaja na 600.000 hektara, dok se u Bosni i Hercegovini uzgaja na površini od samo oko 5.000 hektara.

 

„Dunav Soja u sklopu mreže ogleda ima za cilj da poljoprivrednicima kroz egzaktne primjere u praksi približi soju kao biljnu kulturu. U „zimskoj školi“ Dunav soja programa, poljoprivrednici su imali priliku da steknu teorijska znanja, a sada u toku vegetacije na edukativnim skupovima koji se izvode na poljima, dobijaju i praktična znanja o tehnologiji proizvodnje konvencionalne soje“ rekao je menadžer Dunav Soje za područje Bosne i Hercegovine Radomir Prodanović.

 

Na danu oglednog polja u Kalesiji, akcenat je stavljen na zaštitu soje, sa posebnim osvrtom na mogućnost korišćenja integralne zaštite, a sve to kako bi se očuvao potencijal proizvodnje zdrave hrane i održive poljoprivredne proizvodnje.

 

„Osnovni cilj Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede (IRUP) Brčko jeste studiozan pristup tretiranju zemljišta i sorti koje se gaje. Poljoprivreda je važan, čak neizostavan faktor u razvoju Bosne i Hercegovine, stoga prezentovanje novina u struci, savjetovanje i istraživanje poljoprivrednih kultura mora biti jednako dostupno i poljoprivrednim proizvođačima i kupcima“ rekla je direktorica Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede Brčko Azelea Suljkanović.

 

Proizvođači su imali priliku da kroz prezentaciju više ogleda dobiju korisne informacije o sistematičnom pristupu i adekvatnim načinima obrade zemljišta kao i tehnologiji proizvodnje soje po Dunav Soja programu. U zaključnom dijelu izlaska na demo polje, stručni tim organizatora rekao je da su sorte u dobroj kondiciji i da je ogled protekao prema inicijalno postavljenom planu.

 

Pripremne aktivnosti i postavljanje oglednog polja dio je savjetodavnog i edukativnog rada Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede (IRUP) Brčko.

 

 

Dodatne informacije:

Institut za razvoj i unapređenje poljoprivrede (IRUP) Brčko

Tel: +387 49 911 022

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.